Društvo

Jagode slatke i političarima i građanima

Jagode slatke i političarima i građanima
Foto: N.N. | Jagode slatke i političarima i građanima

STANARI - Degustacija prvog roda jagoda koje su proizveli stanarski poljoprivrednici privukla je mještane, ali i funkcionere najmlađe opštine u RS, koji su pohvalili ukus, kvalitet, kao i trud proizvođača.

Iako nije ljubitelj ovog voća, Denis Stevanović, zamjenik načelnika opštine (SP), probao je krnjinske jagode.

"Tu sam da podržim domaće poljoprivrednike, degustirao sam jagode s Krnjina i mislim da su odlične", navodi Stevanović, koji smatra da treba podržati namjeru proizvođača da brendiraju krnjinsku jagodu.

Njegov stranački kolega i odbornik u Skupštini opštine Boris Šljivić voli sezonsko voće i povrće, pa tako nije odolio ni sočnim jagodama, ali je istakao da se na području Stanara uzgajaju i druge vrste voća.

"Mi već imamo prepoznatljive proizvode od aronije. Na ovaj način bi trebalo promovisati sve ostale proizvode s Krnjina", smatra Šljivić te dodaje da potrošači treba da kupuju domaće proizvode.

Štand sa svježim jagodama posjetili su Ostoja Stevanović, predsjednik Skupštine opštine (SNSD), kao i brojni građani, koji nisu pitali za cijenu, a kvalitet je, uvjeravaju nakon degustacije, vrhunski.

"Cijena se 'sudara' s nečijom III klasom, a naša je I klasa i to nam obara cijenu. Međutim, naš kvalitet održava cijenu", kaže Miladinko Kovačević, koji ima 1.400 sadnica jagode.

"Prava domaća jagoda, čista. To je prirodna jagoda, nije tretirana nikakvim hemijskim sredstvima", kazala je mještanka Stanara, te je na naše pitanje da li je probala odgovorila da jeste i isto predložila i nama.

Deset mjeseci svakodnevnog rada bilo je potrebno da pet domaćinstava uključenih u pilot projekat na tržište plasira prvi rod jagoda, priča Mihajlo Gavrić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika, te dodaje da im je sadni materijal obezbijedila lokalna zajednica, a sve ostalo je djelo ruku vrijednih poljoprivrednika.

"Radili smo u punoj agrotehnici. Mnogo truda i čini mi se da se rezultati rada vide. Sadili smo sorte maja i kleri. Krnjinska jagoda je rađena po svim normativima organske proizvodnje", uvjerava Gavrić, dodajući da je, kako su krenuli, dobro ispalo.

"Krenuli smo kao amateri, ali čini mi se da smo izašli kao profesionalci. Jagoda je ekstrakvaliteta. Malo je problem vremenski uticaj, malo nam kasnije stiže jagoda", rekao je Miladinko Kovačević i dodao da su jagode uzgojene u plastenicima i niskim tunelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije