Društvo

Jajčanin spasio državljanina Srbije na Đolu: Ne brojim spasene živote

Jajčanin spasio državljanina Srbije na Đolu: Ne brojim spasene živote
Foto: N.N. | Jajčanin spasio državljanina Srbije na Đolu: Ne brojim spasene živote

JAJCE - Spasen život juče na jezeru Đol, kod Šipova, samo je jedan u nizu koje je spasio Rifat Džanan, vatrogasac i humanista iz Jajca.

On više i ne broji svoje herojske podvige, koji su se godinama nizali što tokom posla, što nakon radnih obaveza. Za 12 godina, koliko radi kao vatrogasac, nebrojeno puta je učestvovao u akcijama spasavanja, ali je i mimo posla često bio akter nevolja, u kojima je priskakao u pomoć, baš kao i u ponedjeljak, kada je spasio državljanina Srbije.

"Imao sam slobodan dan pa sam sa ženom otišao na kupanje na jezero Đol. Taj čovjek je kao vozač prolazio pored jezera i svratio da se rashladi", priča Džanan za "Nezavisne".

Ističe da je, dok je plivao, čuo zapomaganje iz vode, a muškarac je pozivao pomoć tvrdeći da ga je uhvatio grč.

Hrabri vatrogasac nije se dvoumio i odmah je brzo počeo da pliva prema njemu te mu pomogao pridržavši ga da ne potone.

Foto: V. Tripić
Foto: V. Tripić

Srpski državljanin je uz njegovu pomoć bio na čvrstom tlu i potpuno bezbjedan, a ovaj herojski čin zabilježili su kupači te se snimak hrabrog vatrogasca ubrzo pojavio na internetu.

"Bogami, nikad nisam brojao koliko sam života spasio, a najviše je to bilo u udesima. Nije to bilo samo tokom radnog vremena, nekoliko puta sam i mimo posla bio u prilici da pomognem", kaže Džanan.

Prisjećajući se svojih podviga, ovaj pripadnik Teritorijalne vatrogasne jedinice Jajce ističe da je prije nekoliko godina vraćajući se s posla u mjesto Vinac, gdje inače živi, vidio auto koji je sletio u rijeku Vrbas.

"Bio je početak zime, klizavo i prohladno. Vidio sam auto koji je sletio i pomogao sam čovjeku i ženi da bezbjedo izađu. Kasnije se ispostavilo da je to bio ljekar iz Sarajeva sa suprugom", prisjeća se Džanan.

Sve njegove akcije spasavanja nisu imale srećan kraj, ali ni najteže okolnosti nisu ga natjerale da odustane od misija u kojima je najbitniji bio život.

"Bilo je to u Vincu, kada sam iz udesa spasavao čovjeka preko kojeg je prešao autobus", prisjeća se Džanan.

U silnoj želji da ga spasi ovaj hrabri čovjek je čak dijelove njegovog tijela kupio u vreću, ali nažalost nije uspio.

Herojstva Rifata Džanana kao jednog od najhrabrijih pripadnika sistema zaštite i spasavanja prepoznala je i Federalna služba civilne zaštite, koja mu je lani dodijelila zlatnu značku, kao jednom od 56 zaslužnih kolektiva i pojedinaca.

Priznanje mu je uručeno na obilježavanju Dana Federalne uprave civilne zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije