Društvo

Janković: Nabavka helikoptera značajan iskorak u oblasti bezbjednosti

Janković: Nabavka helikoptera značajan iskorak u oblasti bezbjednosti
Foto: Srna | Janković: Nabavka helikoptera značajan iskorak u oblasti bezbjednosti
Srna

BANJALUKA - Načelnik Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske Brane Janković rekao je da je nabavka helikoptera značajan iskorak Republike Srpske u oblasti bezbjednosti, te da će to biti od velike korist Ministarstvu, te građanima Srpske i BiH.

Janković je istakao da je helikopter "ansat", jedan od dva helikoptera ruske proizvodnje koja su ranije isporučena, a koji je danas predstavljen u Centru za obuku MUP-a Srpske u Banjaluci, medicinska varijanta helikoptera, te da je predviđen i za prevoz pacijenata.

"Ovo je helikopter srednje veličine, kompleksan, sa dva motora, ruske proizvodnje, a oprema ga čini modernim u cijeloj kategoriji helikoptera", rekao je Janković novinarima.

On je dodao da je napravljen po svim standardima civilnog vazduhoplovstva, da je Republika Srpska prvi kupac u Evropi ovog helikoptera, te da će vjerovatno uskoro biti u upotrebi i u zapadnim zemljama.

"Nosivost mu je 1.000 kilograma, bez obzira da li je spoljni ili unutrašnji teret, te će imati bočnu dizalicu za spašavanje i izvlačenje povrijeđenih ili ranjenih, sa 275 kilograma nosivosti", naveo je Janković.

On je dodao da helikopter ima sedam putničkih sjedišta, multifunkcionalan je, te će biti napravljena konfiguracija za prevoženje putnika, za policijske intervencije ili za korištenje civilne zaštite, kao i druge strukture.

"Najveća brzina koju može dostići je 275 kilometara na čas, sa doletom od 500 kilometara", rekao je Janković.

On je ocijenio da je dobrom investiciju Srpske u nabavku tri helikoptera, vrijednosti 52 miliona KM sa PDV-om.

"U tu cijenu uračunat je i paket opreme rezervnih dijelova, mjerno – ispitne opreme, a uključuje i našu obuku koju smo imali u trajanju od nekoliko mjeseci u Rusiji", rekao je Janković.

On je dodao da je u cijenu uračunata i garancija od tri godine i prisustvo garantnog tima.

"Tu su ruski inženjeri koji će ostati sa nama, te ćemo biti u mogućnosti da, ukoliko se bilo šta dogodi, riješimo problem u kratkom vremenu", naveo je Janković.

Koordinator za vazdušni medicinski transport na nivou Republike Srpske Nikola Bojić rekao je da je helikopter opremljen medicinskim modulom, te da opremu kontroliše i atestira Univerzitetski klinički centar (UKC) Srpske.

"Transport povrijeđenih je do sada vršio Helikopterski servis Srpske i ekipe medicinskih stručnjaka UKC-a, te ovo predstavlja veliku olakšicu za djelovanje u ovoj oblasti", rekao je Bojić.

On je naveo da je helikopter nabavljeni u okviru širenja pružanja pomoći povrijeđenima i oboljelima u Srpskoj i BiH.

"S obzirom na razuđenost i nepristupačnost teritorije, nabavka helikoptera će biti od velike koristi i predstavlja veliku olakšicu i nadu za sve one koji treba konačnu pomoć da dobiju u UKC-u Srpske u Banjaluci", rekao je Bojić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije