Društvo

Javne kuhinje pod sve većim pritiskom

Javne kuhinje pod sve većim pritiskom
Foto: N.N. | Javne kuhinje pod sve većim pritiskom

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona pomoći će rad dvije javne kuhinje, u Bihaću i Sanskom Mostu, sa po 20.000 maraka u uslovima kada je socijalno stanje sve teže, a broj korisnika u tim kuhinjama sve veći.

Razlog tome su aktuelna inflacija i enormna poskupljenja, što je dovelo do pada životnog standarda građana, pa se pomenute ustanove suočavaju s ekonomskim poteškoćama u svome radu. 

Takve probleme dijeli i javna kuhinja koja djeluje u sklopu Humanitarne organizacije "Merhamet" u Bihaću, gdje kažu kako među novim korisnicima evidentiraju i čitave porodice. Dodaju kako su time povećane i njihove potrebe pa su zahvalni svim donatorima koji finansiraju njihov rad.

Slična situacija je i u javnoj kuhinji u Sanskom Mostu, koja funkcionira u sklopu Nevladine organizacije "Feniks", gdje je broj korisnika dostigao rekordnu cifru. Prema riječima Emila Hotića, koji rukovodi radom ove ustanove, povećan broj korisnika direktna je posljedica sve težeg socijalnog položaja velikog broja građana.

"Trenutno imamo više od 150 korisnika usluga naše kuhinje, što je najveći broj ako uzmemo u obzir sve ranije godine. Problem je u tome što je našim planom predviđena priprema manjeg broja obroka, tako da su naši kapaciteti odavno prevaziđeni pa se snalazimo kako znamo i umijemo", kaže Hotić.

Prema njegovim riječima, situaciju komplikuju svakodnevna poskupljenja hrane i životnih namirnica, što iziskuje i veća izdvajanja, a poseban problem su korisnici iz ruralnih područja.

"Veliki je broj takvih osoba koje žive daleko i hranu im odvozimo na kućne pragove. Većinom se radi o starijim i iznemoglim licima koja se teško kreću ili su u pitanju nepokretne osobe. Hrana je sve skuplja, gorivo je poskupjelo i sve to komplikuje naš rad jer troškovi neprestano rastu", kaže Hotić.

Dodaje kako korisnicima, između ostalog, pomažu pripremom i distribucijom humanitarnih paketa. Većina materijalnih troškova se, prema njegovim riječima, pokriva samofinansiranjem te donacijama iz inostranstva. Zbog toga što broj osoba koji traže usluge javnih kuhinja neprestano raste, biće potrebna i veća pomoć državnih institucija kako bi se zadovoljile osnovne socijalne potrebe sve većeg broja egzistencijalno ugroženih građana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije