Društvo

Jedina kneževina na Balkanu dobila Ustav

Jedina kneževina na Balkanu dobila Ustav
Jedina kneževina na Balkanu dobila Ustav

PRIJEDOR - Svečanim kneževim defileom, uz pratnju garde i štitonoša, u jedinoj kneževini na Balkanu Gornjoj Dragotinji, kod Prijedora, održane su 29. "Dragotinjske večeri".

Knez Duško Milanović se među Dragotinjcima i više stotina njihovih uzvanika iz zemlje i inostranstva pojavio na bijelom konju, sa narodnom nošnjom, plaštom i krunom na glavi.

On je za kneza Dragotinjskog izabran i ove godine, jer je u proteklom, jednogodišnjem mandatu svoju kneževsku dužnost obavljao domaćinski i savjesno, promovišući na taj način Kneževinu Dragotinju širom svijeta. Na tron je ponovo stupio odlukom Sovjeta Kneževine, koju čini 30 uglednih domaćina iz tog mjesta. Nakon ponovne inauguracije, Milanović je rekao da mu je čast što mu je i ove godine povjeren kneževski mandat.

"Ovo mi je i obaveza da se više potrudim da u narednih godinu dana promovišem sve vrijednosti sela Dragotinje i blagodeti Kneževine. Posebno ću se zalagati da mještani dobiju bolje puteve, urednije vodosnabdijevanje i da započne jači razvoj poljoprivrede, seoskog kao i etno-turizma", poručio je stari-novi knez, koji kao jedan od uspjeha tokom prethodnog mandata ističe i to što je pomirio nekoliko dragotinjskih vremešnih supružnika.

Dragotinjska kneževina, proglašena prije osam godina, prostire se na teritoriji od 50 kilometara kvadratnih i broji oko 1.000 stanovnika. Ima svoju teritoriju, granice, zastavu, grb, himnu, pasoš, jezik, školstvo, Sovjet, kneževu gardu, ambasadore, a od ove godine donesen je i Ustav, koji je potpisao knez.

"Ne krijem da smo najznačajniji akt naše kneževine uskladili sa evropskim zakonima i da smo ga dijelom prepisali iz Ustava evropske Kneževine Monako, koju smatramo bratskom kneževinom", kazao je knez Dragotinjski.

Ambasadori Kneževine Dragotinje nalaze se u mnogim krajevima Evrope i svijeta. Knez Milanović je ovogodišnju počasnu povelju Kneževine dodijelio Dragi Dragiću, dragotinjskom slikaru, koji živi i radi u Francuskoj. Za počasnog žitelja Kneževine proglašen je novinar Milan Pilipović iz Gradiške, dok su pasoše Kneževine dobili Željko Janjetović, ambasdor BiH u Rusiji, i Ton van Lour, biznismen iz Holandije.

"Impresioniran sam jer smatram da svako mjesto u svakoj državi treba da promoviše svoju kulturu i običaje", kazao je on.

Ovogodišnje, trodnevne "Dragotinjske večeri" završene su u subotu naveče, nastupom brojnih KUD-ova i izvornih grupa iz Kostajnice, Novog Grada i Prijedora, a na kraju manifestacije priređen je vatromet. U sklopu manifestacije uprličena je i etno-izložba starih predmeta i slika Zlatka - Zlaje Brdara, rođenog Sarajlije, koji je odlučio da živi u Dragotinji, odakle su njegovi preci.

Diplomatski odnosi

Simo Brdar, poznati kustos i tvorac manifestacije "Dragotinjske večeri", kazao je da se za ovu kneževinu čulo i van granica BiH i Balkana.

"Ovdje su već boravili gosti iz Češke, Slovačke i Slovenije, a posebnu zainteresovanost za ono što se u Kneževini radi pokazali su i Rusi, sa kojim ćemo uspostaviti i diplomatske odnose", priča Brdar, inače Dragotinjac, koji je Kneževinu promovisao u Njujorku.

U EU prije BiH

Dragotinjci su posebno ponosni na svoj pasoš, pomoću kojeg će, kažu, moći posjetiti zemlje koje priznaju Kneževinu.

"Kneževina Dragotinja ući će u EU prije BiH", smatraju Dragotinjci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije