Društvo

Jedina kneževina na Balkanu dobila Ustav

Jedina kneževina na Balkanu dobila Ustav
Jedina kneževina na Balkanu dobila Ustav
Dinka Kovačević

PRIJEDOR - Svečanim kneževim defileom, uz pratnju garde i štitonoša, u jedinoj kneževini na Balkanu Gornjoj Dragotinji, kod Prijedora, održane su 29. "Dragotinjske večeri".

Knez Duško Milanović se među Dragotinjcima i više stotina njihovih uzvanika iz zemlje i inostranstva pojavio na bijelom konju, sa narodnom nošnjom, plaštom i krunom na glavi.

On je za kneza Dragotinjskog izabran i ove godine, jer je u proteklom, jednogodišnjem mandatu svoju kneževsku dužnost obavljao domaćinski i savjesno, promovišući na taj način Kneževinu Dragotinju širom svijeta. Na tron je ponovo stupio odlukom Sovjeta Kneževine, koju čini 30 uglednih domaćina iz tog mjesta. Nakon ponovne inauguracije, Milanović je rekao da mu je čast što mu je i ove godine povjeren kneževski mandat.

"Ovo mi je i obaveza da se više potrudim da u narednih godinu dana promovišem sve vrijednosti sela Dragotinje i blagodeti Kneževine. Posebno ću se zalagati da mještani dobiju bolje puteve, urednije vodosnabdijevanje i da započne jači razvoj poljoprivrede, seoskog kao i etno-turizma", poručio je stari-novi knez, koji kao jedan od uspjeha tokom prethodnog mandata ističe i to što je pomirio nekoliko dragotinjskih vremešnih supružnika.

Dragotinjska kneževina, proglašena prije osam godina, prostire se na teritoriji od 50 kilometara kvadratnih i broji oko 1.000 stanovnika. Ima svoju teritoriju, granice, zastavu, grb, himnu, pasoš, jezik, školstvo, Sovjet, kneževu gardu, ambasadore, a od ove godine donesen je i Ustav, koji je potpisao knez.

"Ne krijem da smo najznačajniji akt naše kneževine uskladili sa evropskim zakonima i da smo ga dijelom prepisali iz Ustava evropske Kneževine Monako, koju smatramo bratskom kneževinom", kazao je knez Dragotinjski.

Ambasadori Kneževine Dragotinje nalaze se u mnogim krajevima Evrope i svijeta. Knez Milanović je ovogodišnju počasnu povelju Kneževine dodijelio Dragi Dragiću, dragotinjskom slikaru, koji živi i radi u Francuskoj. Za počasnog žitelja Kneževine proglašen je novinar Milan Pilipović iz Gradiške, dok su pasoše Kneževine dobili Željko Janjetović, ambasdor BiH u Rusiji, i Ton van Lour, biznismen iz Holandije.

"Impresioniran sam jer smatram da svako mjesto u svakoj državi treba da promoviše svoju kulturu i običaje", kazao je on.

Ovogodišnje, trodnevne "Dragotinjske večeri" završene su u subotu naveče, nastupom brojnih KUD-ova i izvornih grupa iz Kostajnice, Novog Grada i Prijedora, a na kraju manifestacije priređen je vatromet. U sklopu manifestacije uprličena je i etno-izložba starih predmeta i slika Zlatka - Zlaje Brdara, rođenog Sarajlije, koji je odlučio da živi u Dragotinji, odakle su njegovi preci.

Diplomatski odnosi

Simo Brdar, poznati kustos i tvorac manifestacije "Dragotinjske večeri", kazao je da se za ovu kneževinu čulo i van granica BiH i Balkana.

"Ovdje su već boravili gosti iz Češke, Slovačke i Slovenije, a posebnu zainteresovanost za ono što se u Kneževini radi pokazali su i Rusi, sa kojim ćemo uspostaviti i diplomatske odnose", priča Brdar, inače Dragotinjac, koji je Kneževinu promovisao u Njujorku.

U EU prije BiH

Dragotinjci su posebno ponosni na svoj pasoš, pomoću kojeg će, kažu, moći posjetiti zemlje koje priznaju Kneževinu.

"Kneževina Dragotinja ući će u EU prije BiH", smatraju Dragotinjci.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

H&M ponovo zapošljava: Otvoreno 30 pozicija za Prodajne savjetnike

Marketing tim / 18.11.2018 00:00

Kao jedna od najvećih svjetskih maloprodajnih modnih kuća, H&M nudi bezbrojne poslovne prilike. U živahnom, aktivnom i raznolikom okruženju - mjestu gdje je kupac uvijek u središtu pozornosti.

Danas H&M zapošljava oko 171,000 ljudi na više od 71 tržišta, a u Bosni i Hercegovini traži veći broj Prodajnih savjetnika!

Iz H&M-a navode da ono što ih čini stvarno posebnima jesu izvrsni zaposlenici. Od elegantnih prodajnih savjetnika i Visual Merchandisera do kompjuterskih genija i mudrih organizatora poslovanja – sve H&M zaposlenike odlikuje velika ambicija, a da ne spominjemo i odličan ukus za modu. Za njih ništa nije nemoguće.

Moda, zabava i akcija!

Posao u BiH za Prodajnog savjetnika u H&M-u dolazi sa mnogo zabave, timskog rada i mogućnosti za buduću karijeru. Zaduženja za ovu poziciju bi bila sljedeća: ostvarivanje odličnog iskustva kupaca koje doprinosi prodaji i profitu u prodavnici, aktivno nuđenje pomoći i dijeljenje znanja o proizvodima i modi prema kupcu,  raditi u skladu sa standardima, politikama, procedurama i pravnim zahtjevima  kompanije H&M.

Zvuči zanimljivo? Odlično!

Radnu biografiju zajedno sa motivacionim pismom šaljite putem LINKA

Proces regrutacije i selekcije kandidata obavlja kompanija Kolektiv, Agencija Posao.ba.

Najčitanije