Društvo

Jedinice zaštite i spašavanja KS izvele pokaznu vježbu

Jedinice zaštite i spašavanja KS izvele pokaznu vježbu
Foto: VLADA KS | Jedinice zaštite i spašavanja KS izvele pokaznu vježu

SARAJEVO - Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo, povodom 1. marta - Međunarodnog dana civilne zaštite, na parkingu ispred Olimpijskog kompleksa "Zetra" priredila je danas smotru jedinica zaštite i spašavanja.

Tom prilikom izvedene su vježbe koje jasno pokazuju snagu službi i dokazuju da su spremne na sve situacije.

Kako je rečeno, Međunarodni dan civilne zaštite prilika je da se zahvalimo onima koji su u protekloj godini pokazali visok nivo profesionalizma i humanosti u prevenciji i borbi protiv nesreća ali i onima koji su, spašavajući tuđe živote i materijalna dobra, rizikovali svoje.

Istaknuto je da su službe spašavanja Kantona Sarajevo pokazale spremnost i dali veliki doprinos u prevazilaženju stanja prirodnih nesreća, zbrinjavanju povrijeđenih osoba, gašenju požara, spašavanja ljudi...

U sistemu Civilne zaštite nalazi SE direktno ili indirektno više od 2.000 pripadnika, a danas postrojene jedinice čine manji diooperativnih snaga zaštite i spašavanja u Kantonu Sarajevo. 

U stroju su danas bili pripadnici Profesionalne vatrogasne brigade Kantonalne uprave civilne zaštite KS, dobrovoljna vatrogasna društava (Vogošća, Vratnik općina Stari Grad, Bjelave opštine Centar, Trnovo, Novo Sarajevo, Alipašin Most i Ilidža), te gorske službe spašavanja (stanica Sarajevo, opština Stari Grad, Novi Grad, Ilidža, Vogošća, Hadžići, te stanica Trebević).

Takođe, prisutni su bili i pripadnici Hitne medicinske pomoći, Crvenog križa Kantona Sarajevo, Udruženje radio mreže za opasnost u Federaciji BiH formirana pri opštini Centar Sarajevo, Centar za napredne tehnologije i KJKP Park.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije