Društvo

Jedno lice u RS preminulo od teške respiratorne infekcije

Jedno lice u RS preminulo od teške respiratorne infekcije
Foto: Ilustracija | Jedno lice u RS preminulo od teške respiratorne infekcije

BANJALUKA- Jedno lice u Republici Srpskoj je preminulo protekle sedmice usljed teške respiratorne infekcije.

Riječ je o virusu influence tipa A N1 koji je Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavila Klinika intenzivne medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

"Osoba starosti 65 godina primljena je sa virusnom upalom pluća i teškim respiratornim sindromom, a imala je i povišen krvni pritisak i povećanu tjelesnu težinu", navode iz Instituta za javno zdravstvo.

Iz Instituta dodaju da se domovima zdravlja u Republici Srpskoj od 9. do 15. aprila prijavilo 1.122 oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i 329 oboljenja sličnih gripu, što je očekivani pad u odnosu na prethodnu sedmicu.

Od početka praćenja sezone od 2. oktobra prošle godine registrovano je ukupno 62.410 akutnih respiratornih infekcija i 23.328 oboljenja sličnih gripu. Nadzor nad influencom za sezonu 2017/2018. biće završen polovinom maja.

Najveći broj pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu su djeca starosti do četiri godine, te djeca od pet do 14 godina, a najmanje su oboljeli stariji od 65 godina.

Najviša stopa oboljenja sličnih gripu u ovoj sedmici je na području Banjaluke, Trebinja, Istočnog Sarajeva, a najniža u regiji Foče.

U bolnicama Republike Srpske od 9. do 15. aprila prijavljen je jedan slučaj teške akutne respiratorne infekcije, dok je od početka nadzora prijavljeno ukupno 164 oboljelih.

Od početka praćenja sezone uzeto je ukupno 150 uzoraka oboljelih od akutnih respiratornih infekcija i oboljenja sličnih gripu, a rezultati mikrobiološke analize su potvrdili 65 pozitivnih slučajeva na viruse influence tip A i B.

"Subtipizacijom pozitivnih uzoraka utvrđeno je 10 pozitivnih na viruse influence tip A, a 55 pozitivnih na virus influence tip V/Jamagata, što je potpuno dominantan podtip virusa u ovoj sezoni", navode iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije