Društvo

Jednokratna pomoć Vlade za socijalno ugrožene i nezaposlene borce

Jednokratna pomoć Vlade za socijalno ugrožene i nezaposlene borce
Foto: Vlada RS | Jednokratna pomoć Vlade za socijalno ugrožene i nezaposlene borce
N.N.

BANJALUKA – Tekući javni poziv za novčanu pomoć kategoriji socijalno ugroženih boraca odnosi se isključivo na socijalno ugrožene, nezaposlene borce od prve do pete kategorije, mlađe od 60 godina.

Ovo je rečeno danas na sastanku premijera RS Radovana Viškovića i predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske Milomira Savčića.

Ovaj javni poziv traje do 5. maja. Prema pravilima javnog poziva, borci koji ispunjavaju uslove trebaju podnijeti zahtjev za pomoć gradskim, odnosno opštinskim odjeljenjima, nadležnim za boračko invalidsku zaštitu.

Kako je iznesno na sastanku, od otvaranja javnog poziva do danas zaprimljeno je 6.839 zahtjeva za dodjelu novčane pomoći.

Tokom sastanka, kojem je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, razgovarano je i o više tekućih aktivnosti Vlade koje se odnose na boračko ivalidsku zaštitu, sa posebnim osvrtom na projekte samozapošljavanje boraca i jednokratnoj podršci za kategoriju nezaposlenih socijalno ugroženih boraca.

Višković je istakao da će program samozapošljavanja nezaposlenih boraca, ratnih vojnih invalida i djece poginulih boraca, omogućiti zapošljavanje 1.334 osobe. Zbog velikog odziva, za ove namjene iz ovogodišnjeg republičkog budžeta biće izdvojeno osam miliona KM, umjesto prvobitno planirana tri miliona KM. Ujedno, ovo je do sada najveći izdvojeni iznos za zapošljavanje i samozapošljavanje boraca.

Tokom sastanka, Višković je ukazao da je, i pored ekonomskih posljedica pandemije korona virusa, omogućena redovna i nesmetana isplata boračkih izdvajanja po ostvarenim i stečenim pravima, te da su početkom ove godine invalidnine povećane za tri odsto. Takođe, predsjednik Vlade RS iznio je podatak da su invalidnine od 2013. godine do danas ukupno uvećane za 20,3 odsto. 

Takođe, naglašeno je da se iz republičkog budžeta za godišnji borački dodatak izdvaja 9,96 miliona KM, dok se 65 miliona KM izdvaja za isplate mjesečnih boračkih dodataka, na koje pravo imaju borci od 1. do 5. kategorije sa navršenih 60 godina života.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije