Društvo

Jednokratna pomoć penzionerima u FBiH

Jednokratna pomoć penzionerima u FBiH
Foto: N.N. | Jednokratna pomoć penzionerima u FBiH

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH će uz julsku penziju isplatiti jednokratnu finansijsku pomoć penzionerima koji su rezidenti BiH i penzije ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO/MIO.

Federalni premijer Fadil Novalić, ministar finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača zatražili su danas od predstavnika penzionera da iznesu svoje zahtjeve, te su razgovarali i o eventualnim mjerama koje bi sistematski trebale doprinijeti poboljšanju statusa ove kategorije stanovništva, saopšteno je iz Vlade FBiH.

"Ovo je trenutno jedina opcija da koliko - toliko pomognemo ovoj zaslužnoj kategoriji stanovništva i ovo je bio najbolje i najbrže rješenje kojim pomažemo penzionerima, a istovremeno ne kršimo Zakon o PIO/MIO i ne ugrozimo postignutu stabilnost penzionog fonda i redovnost isplata penzija. Ni u kom slučaju nismo željeli podleći populističkim potezima kojim bismo zasigurno ugrozili teško postignutu likvidnost fonda i prekršili zakonske odrebe", kazao je Novalić.

Iznos pomoći će biti različit, a najviše će dobiti penzioneri s minimalnim primanjima, odnosno penzijom od 382 KM.

Redžo Mehić, predsjednik UO Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH, zajedno naglasio je značaj očuvanja Zakona o PIO/MIO.

"Nama je zaista bitno da se pomogne našim penzionerima, jer su imali ogromne izdatke tokom pandemije. Zakon ima svojih manjkavosti i postoji potreba za korekcijama, ali je prioritet zadržati ovo što smo postigli zakonom", kazao je Mehić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije