Društvo

Jefrem; Život Svetog Save - pregnuće za napredak crkve, naroda i otadžbine

Jefrem; Život Svetog Save - pregnuće za napredak crkve, naroda i otadžbine
Foto: N.N. | Jefrem; Život Svetog Save - pregnuće za napredak crkve, naroda i otadžbine

BANJALUKA - NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem rekao je da je čitav život Svetog Save bio jedno veliko pregnuće za dobro i napredak crkve, naroda i otadžbine za koje se on sistematski pripremao još za vrijeme rane mladosti."Odlazak Svetog Save na Svetu Goru i odlazak iz svijeta u manastir podstaknut je snagom poletnog mladića istinski željnog duhovnog usavršavanja i asketskog podviga", istakao je episkop Jefrem tokom uvodnog obraćanja na Svetosavskoj akademiji u Banjaluci.

Episkop Jefrem napomenuo je da ličnošću Svetog Save počinje velika kulturna i duhovna epoha koja se naziva Nemanjićkom, ali s pravom se naziva i Svetosavska, čija je osnovna karakteristika akcija, to jest revnost po Bogu, načelo koje ne podnosi pasivnost, zaostajanje, stajanje u mjestu.

On je podsjetio da je na početku naše istorije Sveti Sava nas duhovno sabrao u jedno i saborno upravljao i vodio kroz sav nas naš burni tok našeg istorijskog hoda i uveo nas u naše vrijeme treći milenijum.

"Sabrali smo se večeras ovdje da bi ponizno i skrušeno duhovnim očima našeg srca i uma sagledli veličinu ličnosti i značaj djela Svetog Save za naš narod, našu crkvu, kako u prošlosti, tako i u sadašosti sa vizonarskim predosjećajem o njegovoj ključnoj ulozi u našoj budućnosti", zaključio je episkop Jefrem.

Besjednici o Svetom Savi su bili jerej Dejan Popović i Vanja Obradović.

Svetosavskoj akademiji prisustvovali su gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, akademici, narodni poslanici, prosvjetni radnici, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, te mnogobrojni građani Banjaluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije