Društvo

Jenjava povratak na ognjišta, hoće li ostati pusta

Jenjava povratak na ognjišta, hoće li ostati pusta
Foto: Nataša Tadić | Jenjava povratak na ognjišta

TUZLA - Tokom ove godine na prijeratna ognjišta vratilo se 98 osoba, od čega 32 na područje Tuzlanskog kantona i 66 na područje Republike Srpske.

Vlada Tuzlanskog kantona podržala je povratnike u TK i Republiku Srpsku sa dva programa.

Kroz prvi program su odabrani korisnici pomoći na ime održivog povratka, pomoć drugim nivoima vlasti u slučaju potreba za hitnim intervencijama u zonama povratka i kolektivnim centrima na ime izgradnje i adaptacije infrastrukturnih objekata.

Drugi program tiče se materijalnog zbrinjavanja raseljenih osoba na području ovog kantona putem subvencioniranja troškova električne energije, ogreva i socijalnog stanodavanja, pored čega su obezbijeđena i sredstva za zdravstveno osiguranje i troškove dženaza i sahrana za raseljena lica.

"Najviše je sredstava potrošeno za dvije stavke... To je stavka hitnih intervencija, odnosno infrastrukturnih intervencija širom kantona i Republike Srpske, za šta je Vlada TK izdvojila oko 1,8 miliona KM. To je realizovano putem 55 odluka, odnosno 32 u TK, a 23 u RS", pojasnio je Mirsad Muhamedbegović, ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK.

Hitnih intervencija je bilo na 58 infrastrukturnih objekata u 16 gradova i općina.

S druge strane, za održiv povratak fizičkih lica usmjereno je 218 donacija ukupne vrijednosti 920.400 KM. Od ovog iznosa, 96 donacija ili 404.200 KM je usmjereno na povratak u sredine u Tuzlanskom kantonu, a 152 donacije ili 516.200 KM za povratnike u Republiku Srpsku.

"Direktno smo kroz tu pomoć poboljšali uslove za 455 povratnika. Namjera ove vlade je bila, a nadam se da će biti i naredne, da se povećaju sredstva za povratak, da se izvrši korekcija programa. Cilj nam je zadržati tu populaciju, ali kroz izmjene programa da direktno pomažemo na druge načine, ne kao ove do sada", rekao je ministar.

Analiza koja je obuhvatila period od 2018. godine do danas pokazala je da je povećanje ulaganja u rekonstrukciju i izgradnju infrastrukturnih objekata u povratničkim naseljima doprinijelo održivom povratku, ali nema novih povratnika.

"Poredeći sredstva koja su podijeljena na području TK i RS, ona nisu dala zadovoljavajući efekat jer je povratak na prijeratna ognjišta u kontinuiranom padu. Mi bismo u narednom periodu morali izvršiti program raspodjele, tako da bismo na najbolji mogući način morali tačno dijagnosticirati šta je ljudima potrebno tamo kroz jedan vid udruživanja i ulaganja u privredne subjekte na način da se ljudi udružuju u zadruge, stvaraju finansijsku korist i što bolje uslove za opstanak", ističe Muhamedbegović.

Analiza je pokazala da se broj raseljenih lica na području TK sa 8.943 u 2021. godini smanjio na 8.720 u 2022. godini. Na osnovu neposrednog kontakta sa raseljenim licima koja izražavaju želju za povratkom, broja podnesenih prijava za dobrovoljni povratak, kao i prijava na javne oglase, može se konstatovati da proces povratka slabi na intenzitetu, ali da još nije završen, navodi se u Informaciji resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije