Društvo

Jobstep International: Desna ruka za pronalazak posla van granica BiH

Jobstep International: Desna ruka za pronalazak posla van granica BiH
Foto: N.N. | Jobstep International: Desna ruka za pronalazak posla van granica BiH

Kada je Jobstep International, samostalna agencija za pomoć pri zapošljavanju u Njemačkoj, 2010. godine otvorila svoju prvu poslovnicu, imali su jasnu viziju poslovanja: da pomognu svim zainteresiranima kako bi što brže i uspješnije prošli cijeli proces pronalaska posla, prikupljanja potrebne dokumentacije i odlaska u Njemačku.

U svojoj misiji uspijevaju već više od jedne decenije, a o tome svjedoče i iskustva njihovih klijenata. "Jobstep je jedna ogromna porodica koja nije samo agencija, već i ogromna podrška na svakom koraku. Hvala vam u moje ime i u ime svih onih koji su preko vas došli do željenog cilja, a ima nas dosta", riječi su Jasmine A., mlade medicinske tehničarke i jedne od hiljade zadovoljnih klijenata koji su, uz pomoć agencije uspješno pronašli posao u Njemačkoj.

Usluge agencije primarno predstavljaju administrativnu podršku klijentima, što uključuje preuzimanje brige oko papirologije potrebne za odlazak u Njemačku i dokumentacije koja je potrebna za nostrifikaciju diplome za njemačko tržište rada, kao i direktnu komunikaciju s institucijama i poslodavcima u Njemačkoj.

Ukoliko je nekom od poslodavaca potreban određen broj radnika za otvoreno radno mjesto, tim stručnjaka u tom slučaju otvara oglase za posao, sakuplja prijave, filtrira ih i organizira kolektivne intervjue za posao. Kako poručuju iz agencije, zanimanja električara i automehaničara su trenutno u najvećoj potražnji, a u cilju olakšavanja procesa nostrifikacije diploma, za svoje klijente su pripremili odlične akcije za ove pozicije: na osnovu poznavanja njemačkog jezika, cijena nostrifikacije je niža za 30% (A1) ili 50% (A2), dok je za nivo B1 i više cijena nostrifikacija niža za čak 70%.

"Agencija prati cijeli proces zapošljavanja u Njemačkoj: od kandidatove želje, pa sve do konačnog odlaska i početka rada. Problematika na koju smo nailazili prilikom posredovanja do sad je primarno bila vrijeme čekanja, što je predstavljalo ograničavajući faktor i za kandidata koji želi u Njemačku, ali i za poslodavca kojem je radna snaga neophodna u što kraćem roku. Nedavno donesen Zakon o nostrifikaciji je uveliko olakšao problem čekanja i kandidati sada, uz dodatnu pomoć našeg stručnog tima, mogu u roku od čak desetak dana dobiti termin u Njemačkoj ambasadi", izjavio je Denis Selmanović, Jobstep International CEO.

Kao pioniri u segmentu obrade dokumentacije na području Bosne i Hercegovine i pomoći pri zapošljavanju u Njemačkoj, agencija nudi usluge na 10 lokacija unutar i van granica BiH, pa tako imaju poslovnice u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Jelahu  i Doboju u BiH, u Srbiji dvije poslovnice u Beogradu, te Stuttgartu u Njemačkoj i Zugu u Švicarskoj. Kako bi dodatno pojednostavili pristup informacijama, agencija je nedavno predstavila walk-in urede u svojim poslovnicama u Bihaću, Sarajevu i Mostaru, pa tako svi zainteresirani mogu lično doći i konsultovati se s timom, te odmah donijeti svu potrebnu dokumentaciju kako bi se pokrenuo proces prijave, potrage za poslodavcem i ostale administrativne usluge koje agencija nudi.

"Na ovaj način želimo našim klijentima pomoći i olakšati cjelokupan proces pronalaska posla. Svi zainteresirani mogu doći, donijeti sve potrebne dokumente i dobiti odgovore na sva pitanja ili nedoumice koje možda imaju", poručuje Selmanović.

Sve dodatne informacije vezane za nostrifikaciju diplome i proces odlaska u Njemačku možete pronaći na oficijelnoj web stranici www.job-step.net. Na zvaničnim Facebook i Instagram stranicama možete pronaći sve novosti o aktuelnim vijestima vezanim za proces odlaska u Njemačku, kao i uvijek otvorene oglase za posao za neke od najtraženijih zanimanja poput medicinara, automehaničara i elektrotehničara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije