Društvo

Pratite nas na Google news

Još jedan bojkot ispred OŠ "Branko Radičević": Traže staru učiteljicu

Još jedan bojkot ispred OŠ "Branko Radičević": Traže staru učiteljicu
Foto: N.N. | Još jedan bojkot ispred OŠ "Branko Radičević": Roditelji traže staru učiteljicu
Nemanja Vukojević

BANJALUKA - Roditelji učenika II6 odjeljenja u Osnovnoj školi "Branko Radičević" na Starčevici okupili su se ispred ove škole zajedno sa svojom djecom bojkotujući početak nastave zbog promjene učiteljice.

Njihovim mališanima je promijenjena učiteljica Neda Mićić, koja je, po riječima roditelja, imala sjajan odnos s djecom i dobar je pedagog.

Njima su podršku pružili i roditelji učenika V3 odjeljenja ove škole, koji su ranije bojkotovali nastavu zbog slične situacije i promjene učiteljice Nade Vasiljević.

Aleksandar Kisić, roditelja jednog učenika II6 odjeljenja, istakao je da su se okupili zbog česte promjene nastavnog kadra u ovoj školi.

"Drugi razlog je to što smo došli da podržimo našu dosadašnju učiteljicu Nedu Mićić, jer je ona izvrstan pedagog i za kratko vrijeme u radu s njima je osvojila srca naše djece", kazao je Kisić.

Prema njegovim riječima, bojkot će zasad trajati dva dana te će se i danas okupiti ispred ove škole kako bi zahtijevali da njihovu djecu ponovo uči učiteljica Neda Mićić.

"Obratićemo se različitim institucijama za prava djece, kao i Ministarstvu prosvjete i kulture RS. Do promjene učiteljice je došlo jer stara učiteljica već više od četiri godine radi na ugovor na određeno vrijeme, sve do ovog konkursa, kada, iako je bila najbolja, nije dobila ugovor", naglasio je Kisić.

Milica Malešević, majka djeteta iz V3 odjeljenja, koji su takođe bojkotovali nastavu zbog promjene učiteljice, kazala je da su došli da pruže podršku roditeljima II6.

"Mi smo proteste održali krajem prvog polugodišta, ali se nažalost ništa nije promijenilo, iako smo se obratili raznim institucijama. Od borbe nećemo odustati, ali su djeca krenula u školu", dodala je Maleševićeva.

Roditelji II6 odjeljenja napisali su peticiju Upravi škole u kojoj su tražili da se učiteljici Nedi Mićić dodijeli jedan bod ljubavi učenika kako bi bila najbolja na konkursu i zadržala posao, na šta su im iz škole odgovorili da im dosadašnje iskustvo pokazuje da su u radu škole promjene nastavnog kadra veoma česte te da je jako mali broj odjeljenja koja nisu prošla takve situacije.

"Svjedoci smo da učenici osnovnoškolskog uzrasta ovakve situacije prevazilaze bez poteškoća, uz veoma brzu adaptaciju na promjene, uz podršku prosvjetnih radnika i svakako roditelja. Uz iskreno razumijevanje sitaucije, žao nam je što nismo u mogućnosti dodijeliti učiteljici taj učenički bod jer je Zakon jasan u proceduri prijema radnika", navodi se u odgovoru Uprave škole, koju je potpisao Siniša Rendić, v.d. direktora ove škole.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su rekli da su škole samostalna pravna lica koja imaju svoje organe upravljanja i rukovođenja.

"Direktor škole u postupku prijema i raspoređivanja radnika dužan je da postupa u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, a Ministarstvo u postupku prijema i raspoređivanja radnika ne može vršiti uticaj na škole", navodi se u odgovoru iz Ministarstva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije