Društvo

Julska penzija u Republici Srpskoj biće veća za dva odsto

Julska penzija u Republici Srpskoj biće veća za dva odsto
Foto: N.N. | Julska penzija u Republici Srpskoj biće veća za dva odsto

BANJALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je Vlada na današnjoj sjednici donijela odluku o vanrednom usklađivanju penzija i julska penzija biće uvećana za dva odsto.

"Ova odluka je u skladu sa onim što je predsjednik Vlade (Radovan) Višković ranije najavio", rekao je Milunović novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, za ovo povećanje penzija do kraja tekuće godine obezbijeđeno je dodatnih 10,86 miliona KM.

Višković je vanredno povećanje penzija najavio na posljednjoj sjednici Udruženja penzionera Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske donijela je danas, na 27. sjednici u Banjaluci Odluku o vanrednom usklađivanju opšteg boda i penzija.

Opšti bod se vanredno usklađuje počev od 01. jula 2019. godine, tako da se povećava za 2 %. Penzije ostvarene do 30. juna 2019. godine, vanredno se usklađuju počev od 01. jula 2019. godine, tako da se povećavaju za 2 %.

Osnovni razlog za donošenje Odluke je poboljšanje materijalnog položaja korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Potrebna sredstva za realizaciju odluke iznose oko 1.410.000 KM mjesečno, odnosno oko 8.460.000 KM do kraja 2019. godine. Navedeni iznos je određen prema podacima za jun 2019. godine i može biti povećan u zavisnosti od povećanja broja korisnika prava. U iznos potrebnih sredstava nije uračunat iznos za povećanje najnižih penzija, što će biti navedeno u posebnoj odluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije