Društvo

KCUS dobio dodatnu medicinsku opremu vrijednu 550.000 KM

KCUS dobio dodatnu medicinsku opremu vrijednu 550.000 KM
Foto: N.N. | KCUS dobio dodatnu medicinsku opremu vrijednu 550.000 KM

Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu danas je isporučena dodatna medicinska oprema za potrebe borbe protiv širenja virusa korona u vrijednosti od 550.000 KM.

Riječ je o 20.000 pi-si-ar (PCR) testova i podloga koji su nabavljeni sredstvima Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, na osnovu odluka kantonalne Vlade, a putem Razvojnog programa UN (UNDP).

Pomoćnik kantonalnog ministra zdravstva Alma Kadić rekla je da su javno-zdravstvene ustanove Kantona Sarajevo iskazale šestomjesečne potrebe za medicinskom opremom i zaštitnim sredstvima, u cilju borbe protiv pandemije virusa korona, te da je Vlada usvojila plan nabavki, prenose federalni mediji.

"Današnja isporuka dio je navedenih aktivnosti. Ukupna vrijednost isporučene opreme, koja uključuje respiratore i drugu medicinsku opremu, iznosi 1.250.000 KM“, rekla je Kadićeva.

Prije nekoliko dana Kliničkom centru i Opštoj bolnici "Prim. dr Abdulah Nakaš" uručeno je sedam respiratora, dok je u skladište Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo dopremljeno 389.000 komada zaštitnih rukavica, 100.000 hirurških maski, 20.000 "FFP2" maski i 140.000 hirurških kapa koje će biti distribuisane zdravstvenim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije