Društvo

Košarac: Izgled oznake "Safe Travel" nije prihvatljiv za RS

Košarac: Izgled oznake "Safe Travel" nije prihvatljiv za RS
Foto: N.N. | KOŠARAC: Izgled oznake "Safe Travel" nije prihvatljiv za RS

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je napore nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH na usvajanju smjernica i protokola za bezbjedna putovanja u skladu sa preporukama Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC) u cilju dobijanja međunarodne oznake za bezbjedna putovanja "Safe Travel", poručivši da je naredne korake neophodno definisati u skladu sa ustavnim nadležnostima.

"Insistiram na tome da u cijelom procesu budu ispoštovani zahtjevi Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta, uvažavajući činjenicu da je sektor turizma primarno u njihovoj ustavnoj nadležnosti. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ima isključivo koordinirajuću ulogu i neće preduzeti dalje korake bez pune saglasnosti ovih institucija", naglasio je Košarac, saopšteno je iz ministarstva.

Ističe da je, prije zvaničnog korištenja oznake za bezbjedna putovanja, neophodno je da se uvaže stavovi institucija RS u pogledu samog izgleda oznake, “budući da prvobitno predložena nije prihvatljiva i ne odražava ustavno uređenje BiH".

"Oznaka koja će se koristiti u Republici Srpskoj mora da sadrži obilježja Republike Srpske. O ovom uslovu informisaću i predstavnike WTTC-a i tražiti da stav institucija Srpske bude u potpunosti ispoštovan", poručio je Košarac.

Prema njegovim riječima, dobijanje oznake "Safe Travel" značajan je korak u procesu oporavka turizma u BiH, koji trpi orgomne posljedice uzrokovane pandemijom kovid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije