Društvo

Pratite nas na Google news

KS više neće subvencionisati rješavanje stambenog pitanja mladih

KS više neće subvencionisati rješavanje stambenog pitanja mladih
Foto: Pixabay | KS više neće subvencionisati rješavanje stambenog pitanja mladih
N.N.

SARAJEVO - Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo odgovarajući na pitanje zastupnika poručio je da se od ove godine ukida subvencionisanje rješavanja stambenog pitanja mladih.

Prethodnih nekoliko godina stotine mladih ljudi dobijalo je značajnu pomoć Vlade Kantona Sarajevo u procesu kupovine stanova. Ministarstvo prostornog uređenja je objavljivalo konkurs na koji su se mogli prijaviti mladi parovi (do 35 godina), a bodovali su se različiti kriteriji, od dužine prijavljenog boravka u KS, nivoa obrazovanja i brojnih drugih.

Vrijednu pomoć od po 10.000 KM u prethodnih nekoliko godina dobilo je nekoliko stotina mladih. Ipak, od ove godine ta pogodnost se ukida. Samo prošle godine 459 mladih parova u Kantonu Sarajevo je prošle godine dobilo po 10.000 KM.

To je potvrdio ministar Kapidžić na pitanja zastupnika Vibora Handžića i Vedrana Jakupovića.

"Javni poziv neće biti raspisan u ovoj godini i taj projekat se neće nastaviti. 550.000 KM koliko je bilo izdvojeno prebačeno je na stavku Stambeni razvoj i ove godine ćemo osmisliti način kako ćemo to realizovati", istakao je Kapidžić, prenosi Klix.ba.

On smatra da je ta mjera do sada bila neefikasna i da je služila za dobijanje glasova na izborima.

"Ovo do sada što je bilo ne smatram da je dobro i učinkovito i služilo je za dobijanje glasova", kazao je Kapidžić.

S druge strane ministar obrazovanja Anis Krivić je kazao da će Vlada KS nastaviti subvencionisati boravak djece u privatnim predškolskim ustanovama koja se nalaze na listi čekanja za javne vrtiće te da će ta mjera biti nastavljen ai slijedeće godine.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije