Društvo

Alergije: Kad proljeće boli

Alergije: Kad proljeće boli
Foto: N.N. | Kad proljeće boli

BANJALUKA - Iako je proljeće mnogima najljepše godišnje doba, ono sa sobom donosi i zdravstvene nevolje za mnoge građane pa su tako zbog alergija na polen, ali i na neko sezonsko voće i povrće, te pojave krpelja ambulante sve punije.

Čekaonice domova zdravlja, prema riječima ljekara, već pune pacijenati koji se žale na curenje nosa, suzenje očiju, kihanje, kašalj, reakcije na voće te ugrize krpelja.

Kako su nam rekli u dobojskoj Službi hitne medicinske pomoći, osim klasičnih alergija javljaju im se i pacijenti alergični na voće, odnosno sredstva kojima se ono tretira jer nije dovoljno dobro oprano.

"Lično sam imao pacijente koji su jeli narandže ili kivi, ali nisu prethodno  prali voće,  kao ni ruke ili nož pa su im se javile te reakcije. Dakle, nije to klasična alergija na voće, već zbog toga što to voće nije dobro oprano jer se hemijski tretira", kaže Slobodan Tomanić, šef Službe hitne pomoći DZ Doboj.

Ističe da je bilo i reakcija na jagode, zbog kojih se kod djece javljao osip.

Prema riječima Vedrane Antonić- Koviljević, specijaliste porodične medicine u Domu zdravlja Banjaluka, pacijenti koji su im se javljali zbog stomačnih tegoba i mučnina mogu se dovesti u vezu sa konzumacijom ranog voća i povrća te da bi zbog upotrebe pesticida sami trebalo da procijene da li će upotrebljavati prve jagode, paradajz, paprike, ali da to ne bude u većim količinama.

Ljekari savjetuju građanima da nakon pranja voće i povrće drže neko vrijeme u vodi te im sugerišu da  sa ranim sezonskim voćem pričekaju dok ne pristigne ono iz domaćih plastenika. Cijene jagoda se ovih dana kreću oko devet KM po kilogramu.

Alergije su evidentirali i ljekari bijeljinskog Doma zdravlja, a prema riječima Željke Matić, specijaliste porodične medicine, tek je počelo cvjetanje te se u narednom periodu očekuje još više alergičnih pacijenata na polen.

"Što se tiče krpelja, baš sam proteklog vikenda u dežurstvu imala nekoliko pacijenata koji su boravili u prirodi i javili su se ljekaru zbog ugriza krpelja. Mi uvijek savjetujemo da se jave ljekaru pri uklanjanju krpelja", kazala je Matićeva.

Branislav Lolić, banjalučki alergolog, kaže da je u proljeće povećan broj alergičnih na polen u mjestima gdje je veća koncentracija polena.

"Svi koji imaju tegobe u smislu srbeža nosa, suzenje očiju, kihanja, a koje traju duže od sedam dana i nisu praćene visokom temperaturom, trebalo bi da se jave ljekaru jer se možda radi o alergijama kako bi im se dala preventivna terapija", rekao je Lolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije