Društvo

Koncept smanjenja štete: Koja je njegova uloga i gdje se sve primjenjuje

Koncept smanjenja štete: Koja je njegova uloga i gdje se sve primjenjuje
Foto: N.N. | Kada koncept smanjenja štete stvarno ima efekta?

Smanjenje štete se može opisati kao pravac djelovanja usmjeren ka pojedincima ili grupama s ciljem smanjenja štete povezane s određenim ponašanjem.

Koncept smanjenja štete, koji spada u domen javnog zdravstva, u početku je bio razvijen za odrasle osobe s problemima upotrebe opojnih droga kojima apstinencija nije bila izvediva, a vremenom se proširio i na brojne oblasti življenja.

Smanjenje štete evoluiralo je tokom vremena, od prvobitne identifikacije 1980-ih, kada je služilo samo kao alternativa intervencijama usmjerenim na apstinenciju kod odraslih s poremećajima upotrebe droga. Već tada je bilo prepoznato da apsolutna apstinencija nije realan cilj za sve ovisnike. Uz to, oni pojedinci koji su bili zainteresovani da smanje upotrebu, ali ne i da potpuno prestanu su bili isključeni iz programa apstinencije.

Koncept smanjenja štete naglašava potrebu za takvim javnim zdravstvenim politikama zasnovanima na istraživanju, a ne na stereotipovima koji se obično pripisuju osobama riskantnog ponašanja. Ovakav pristup su odobrili i podržavaju najviši institucionalni zdravstveni autoriteti u svijetu, a postali su i sastavni dio legislative nekoliko zemalja.

Smanjenje štete se primjenjuje u svakodnevnim društvenim aktivnostima, a karakteristični primjeri su korištenje sigurnosnih pojaseva u kolima ili kaciga prilikom vožnje motora. Ovakve primjere možemo pronaći u svim sferama života, pa i u duvanskoj industriji.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu trenutno postoji više od milijardu aktivnih pušača. Iako neki pušači uspijevaju da se odreknu ove loše navike snagom volje, mnogima je potrebna pomoć u vidu ljekarskih konsultacija i nikotinskih zamjena. Međutim, na kraju dana, postoje i oni koji jednostavno ne žele da se odreknu duvana. U takvim slučajevima je moguće primijeniti koncept smanjenja štete.

Koncept smanjenje štete od pušenja odnosi se na strategije osmišljene za smanjenje zdravstvenih rizika povezanih s pušenjem duvana, ali koje mogu uključivati daljnju upotrebu nikotina ili bezdimnih uređaja.

Moderna tehnologija razvijena od strane duvanske industrije pruža mogućnost svim postojećim odraslim pušačima koji ne žele da se odreknu cigareta da pređu na neke od bezdimnih uređaja koji rade na bazi zagrijavanja duvana, a ne sagorijevanju istog, čime se eliminiše do 95 odsto štetnih materija koje se nalaze u duvanskom dimu.

Tako elektronske cigarete ili proizvodi koji zagrijavaju duvan predstavljaju savremenu alternativu duhanskom "dimu" a samim tim i smanjuju rizik od neželjenih efekata i bolesti koje se tradicionalno pripisuju konzumaciji cigareta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije