Društvo

Kadet Oružanih snaga BiH diplomirao na Vojnoj akademiji "West Point"

Kadet Oružanih snaga BiH diplomirao na Vojnoj akademiji "West Point"
Foto: Ustupljena fotografija | Kadet Oružanih snaga BiH diplomirao na Vojnoj akademiji "West Point"

Kadet Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Nail Junuzović uspješno je okončao četverogodišnje školovanje na Vojnoj akademiji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država "West Point", te tako postao drugi kadet iz Bosne i Hercegovine koji je diplomirao na ovoj prestižnoj vojno-obrazovnoj instituciji.

Svečana ceremonija i dodjela diploma za klasu 2024. koja broji 1036 kadeta, upriličena je 25. maja 2024. godine na stadionu "Michie" na West Point-u uz prisustvo mnogobrojnih civilnih i vojnih zvaničnika, članova porodice, prijatelja i medija.

Događaju prisustvovao je i predsjednik SAD, Džo Bajden, koji je kazao da moto klase 2024. koji inače glasi "Kao nikada prije" potpuno odgovara današnjem okruženju obzirom da "kadeti sa današnjim završetkom vojne akademije ulaze u svijet koji nikada prije nije izgledao ovako", navodeći trenutne sukobe, sigurnosne izazove i prijetnje po svjetsku demokratiju.

Među 1.036 polaznika svoje školovanje na ovoj prestižnoj vojnoj akademiji  pored našeg kadeta Junuzovića završilo je i 11 kadeta iz 10 različitih zemalja i to Albanije, Bruneja, Gruzije, Kameruna, Kosova, Mongolije, Filipina, Ruande, Južne Koreje i Tajvana, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ispred Ureda vojnog atašea Bosne i Hercegovine pri ambasadi Bosne i Hercegovine u SAD prisustvovali su vojni ataše BiH, brigadir Mirko Bošnjak i pomoćnik vojnog atašea BiH, pukovnik Admir Jusupović.

Predstavnici Ureda vojnog atašea BiH u SAD su čestitali Junuzoviću na ostvarenom izuzetnom uspjehu te mu poželjeli mnogo sreće i uspješnu vojnu karijeru koju će graditi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Vojna akademija "West Point" osnovana je 1802. godine i najstarija je vojna akademija u Sjedinjenim Američkim Državama te ujedno najprestižnija vojno-obrazovna institucija ove vrste u svijetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije