Društvo

Kafa u "Zmajevom srcu" je mnogo više od kafe

Kafa u "Zmajevom srcu" je mnogo više od kafe
Foto: Anadolija/Arhiva | Kafa u "Zmajevom srcu" je mnogo više od kafe

TUZLA - U Tuzli je prije nekoliko dana otvoren klub "Zmajevo srce" u kojem rade osobe s invaliditetom, te je privukao puno pažnje među građanima Tuzle.

Stručnjaci kažu da je klub pravi primjer socijalne inkluzije.

Teren za ovaj projekat je pripreman još prošle godine kada su osobe s invaliditetom bile radno angažovane na nekoliko sati u tuzlanskim kafićima.

To se pokazalo veoma korisnim pa je tako UG "Zmajevo srce" iniciralo otvaranje kluba u centru grada... "Na veliko zadovoljstvo te djece koja rade, roditelja i svih ostalih. Vjerujem da će ovo biti prepoznatljivo mjesto u gradu. Mi već imamo brojne najave dolazaka. Trenutno radi desetak osoba, ali mi smo ponovo pozvali da nam se javi još ljudi jer ovdje može da radi oko 15 osoba", pojasnio je Omer Isović iz pomenutog udruženja.

Među zaposlenima je i Irmela Peranović koja ima Daunov sindrom, a koja je prošle godine u tuzlanskim kafićima radila i stekla osnovno iskustvo.

"Radila sam i ekstra mi je to, lijepo je ovdje. Konobarica sam i radim sada tu. Imam malo tremu. Poslužujem kafu i sokove. Imamo društvo ovdje i družimo se. Ovo mi puno znači", kazala je Irmela i dodala da ima ideju šta će kupiti od plate.

Otvaranje ovakve vrste objekta je veoma značajno za osobe s invaliditetom, ali i za cijelu zajednicu jer to pokazuje pravi primjer socijalne inkluzije, smatraju stručnjaci.

"Oni su prezadovoljni i dali su sve od sebe. Sada je na potezu društvo, da odvoje slobodno vrijeme, dođu i popiju kafu. Cilj projekta je da ostane održiv do kraja. Nismo ostali na floskulama, uradili smo konkretan primjer. Pozivamo sve osobe i djecu sa poteškoćama u razvoju, a koji mogu doprinijeti, da se pridruže klubu", rekao je Damir Muratović iz Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Klub od otvaranja bilježi velike posjete svaki dan, kako pojedinaca, tako i organizovanih grupa i delegacija.

Inače, realizaciju ovog projekta pomogli su brojni privrednici i organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije