Društvo

Kako aplicirati za posao u Njemačkoj

Kako aplicirati za posao u Njemačkoj
Foto: Jelena Đurđević | Kako aplicirati za posao u Njemačkoj

BANJALUKA - Najtraženija zanimanja na tržištu rada u Njemačkoj su i dalje medicinski radnici, ali je u posljednje vrijeme velika potražnja za vaspitačima za sve uzraste, predškolski i školski, a velika je tražnja i za CNC operaterima, variocima, radnicima u gastronomiji i vozačima.

Rekao je ovo danas Vlastimir Vidić, vlasnik minhenske "VG Agentur" agencije za posredovanje u zapošljavanju, koji je zajedno s agencijom "VBM Agentur" održao seminar u hotelu "Jelena" u Banjaluci, gdje su pripremali kandidate kako da apliciraju za posao, kako da prepoznaju lažne, a kako prave oglase, te su upoznali građane kakvi su uslovi u Njemačkoj, šta ih očekuje, visina plate, cijena smještaja i ostalog.

"Za kandidate koji ispunjavaju uslove mi im ovdje danas odmah nudimo ponudu rada za konkretne njemačke firme", rekao je Vidić za "Nezavisne".

On kaže da je potražnja na njemačkom tržištu rada u ovom momentu ogromna te da nedostaje 1.300.000 radnika.

"Za neka zanimanja mora biti završena određena škola, ali za neka i ne. Uvijek postoji način da čovjek dođe da radi nešto za šta mu ne treba puna kvalifikacija, poput keramičara ili nekog drugog zanimanja. Najteži put je za visokokvalifikovanu radnu snagu, posebno za doktore, oni su traženi, ali je potrebno da se dokažu najmanje godinu dana da bi prošli taj jedan proces", kaže Vidić i dodaje da su traženi radnici u IT sektoru.

Dragan iz Banjaluke, koji je bio na seminaru, a koji je po struci mašinski inženjer i trenutno je zaposlen u Sloveniji, kaže da je došao na ovu prezentaciju kako bi se informisao o daljim opcijama.

"Radim u Sloveniji, zadovoljan sam uslovima, ali oni mogu biti i bolji. Otvoren sam za razne opcije, zato i jesam ovdje. Jedino nemam namjeru raditi na našem prostoru, u BiH", rekao je Dragan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije