Društvo

Kako nagle promjene vremena utiču na zdravlje ljudi

Kako nagle promjene vremena utiču na zdravlje ljudi
Foto: Unsplash/Ilustracija | Kako nagle promjene vremena utiču na zdravlje ljudi

BANJALUKA, PRIJEDOR - Ovog proljeća, svjedoci smo čestih i naglih promjena temperature.

One značajno utiču na zdravlje svih građana, a posebno na zdravlje pacijenata oboljelih od hroničnih bolesti, saglasni su ljekari iz Srpske.

Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka kazala je da zdrave osobe mogu osjećati uticaj promjena vremena u smislu pojave umora, malaksalosti, glavobolja, razdražljivosti i nesanice.

"Posebno ugrožene kategorije su bolesnici oboljeli od hroničnih bolesti, a najviše su pogođeni pacijenti oboljeli od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, kao i bolesnici oboljeli od mentalnih oboljenja", kazala je Stanetićeva.

Dodala je da visoke temperature mogu izazivati pad krvnog pritiska praćen omaglicama, nesvjesticama, a u težim situacijama i gubitkom svijesti.

"Nagle temperaturne promjene teško podnose i pacijenti oboljeli od hroničnih respiratornih bolesti, kao što su bronhijalna astma i hronična opstruktivna bolest pluća, kod kojih, usljed naglih promjena vremena,  može doći do pogoršanja simptoma osnovne bolesti", pojašnjava Stanetićeva.

Ističe da, pacijenti oboljeli od mentalnih poremećaja osjećaju nagle promjene vremena u smislu povećanja anksioznosti, razdražljivosti, depresivnosti, loše koncentracije, nesanice.

"Kod pacijenata oboljelih od bolesti muskuloskeletnog sistema učestalije dolazi do pojave ili pogoršanja bolova. Pacijenti, oboljeli od hroničnih bolesti, sa simptomima pogoršanja osnovne bolesti, učestalije se javljaju u ambulante porodične medicine Doma zdravlja Banjaluka zbog tegoba koje imaju", rekla je Stanetićeva.

Kako je savjetovala u cilju prevazilaženja negativnih efekata naglih promjena vremena i velikih temperaturnih oscilacija svim građanima, a posebno pacijentima oboljelim od hroničnih bolesti, se preporučuje da konzumiraju hranu bogatu vitaminima i mineralima, da dovoljno spavaju, da uzimaju dovoljne količine tečnosti (najmanje osam čaša vode dnevno), da izbjegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana kada je i indeks UV zračenja najveći.

U Domu zdravlja Prijedor ističu da proteklih  dana nije došlo do povećanja broja

pacijenata zbog zabilježenih  temperaturnih rekorda ovih dana.

"Javilo se nekoliko pacijenata zbog alergije na sunce, jer nisu koristili zaštitni faktor prilikom boravka u prirodi, kao i jedan broj pacijenata sa drugim alergijama, što je ranije nego inače", kazali su iz Doma zdravlja Prijedor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije