Društvo

Kako se zaštititi od internet kriminala?

Kako se zaštititi od internet kriminala?
Foto: Nataša Tadić | Kako se zaštititi od internet kriminala?

TUZLA - Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona sprovodi kampanju "Sigurni na mrežama". Policijski službenici građanima su podijelili letke putem kojih se mogu više informisati o sigurnosti na internetu.

Još u aprilu je Uprava policije MUP-a TK počela kampanju o kompjuterskom kriminalu i digitalnoj sigurnosti. Realizirane su brojne aktivnosti, a ovih dana na ulici je policija građanima dijelila informativne letke u kojima su  navedeni neki od najčešćih oblika kompjuterskog kriminala koji su prijavljivani policijskim službenicima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona na štetu fizičkih lica.

To su krađa identiteta i finansijskih podataka pozivom, lažne stranice banaka i drugih institucija, sigurnost podataka na društvenim mrežama, tzv. pecanje, romantična prijevara, malware, spyware, virusi, adware, cryptolocker.

Kampanja je usmjerena na privredna društva, građane i maloljetnike.

"Službenici policije su u protekla dva mjeseca u osnvnim i srednjim školama na području TK održali edukativna predavanja. Tom prilikom su učenici upoznati sa svim rizicima s kojima se mogu susresti korištenjem informaciono-komunikacijskih tehnologija te s načinima zaštite", pojasnila je Amra Kapidžić, portparolka Uprave policije. Ukoliko djeca i maloljetnici posumnjaju da su žrtve cyber kriminala, treba da se obrate roditeljima, starateljima ili nekoj odrasloj osobi u koju imaju povjerenja.

Kada su u pitanju privredna društva i internet kriminal, poseban akcenat se stavlja na firme koje posluje s inostranstvom i čija se komunikacija odvija putem interneta, odnosno email adresa. Najveći iznos koji su internet kriminalci uspjeli otuđiti od privrednika iz ovog kantona je 180.000 dolara. U tim slučajevima se uglavnom otvaraju lažni računi, banke su iz zemalja EU poput Nizozemske, Španije, Švedske Poljske itd. Novac ubacuju u dalje tokove. Počinitelji su pretežno iz Rusije i Nigerije, pokazao je digitalni trag koji prati tuzlanska policija. Međutim, sve je više i cyber kriminalaca iz BiH.

"Kada je riječ o privrednim subjektima, napadač presijeca email komunikaciju između privrednih subjekata u BiH i njihovih poslovnih partnera u inostranstvu, mijenja podatke i novac koji se uplaćuje ide na pogrešne račune, odnosno na račun napadača. Shodno tome, bitno je naglasiti da, pored prijave policijskim službenicima, neophodno je obavijestiti odmah i nadležnu banku kako bi se transakcija obustavila ili eventualno sredstva vratila na račun", ističe Kapidžić.

Uglavnom, kriminalci građanima kradu identitet, finansijske i lične podatke.

"Putem poziva napadač kreira platformu neke banke ili privrednog društva, javlja se fizičkom licima, predstavlja se lažno i traži lične podatke i podatke o bankovnom računu i kasnije zloupotrebljava te podatke", rekli su iz tuzlanske policije, iz koje apeluju na građane da prijave svaku sumnju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije