Društvo

Kamp Lipa samo privremeno rješenje

Kamp Lipa samo privremeno rješenje
Foto: N.N. | Kamp Lipa samo privremeno rješenje

BIHAĆ- Prihvatni kamp za migrante na lokalitetu Lipa, na granici između Bihaća i Bosanskog Petrovca je samo privremeno rješenje za smještaj ilegalnih državljana koji dolaze na ovo područje i ovaj problem ne ni trebalo politizovati.

Ovo je istaknuto na sastanku kojeg su danas premijer USK, Mustafa Ružnić i ministrica zdravstva u Vladi USK, Nermina Ćemalović, održali s načelnikom Bosanskog Petrovca, Dejanom Prošićem.

Ružnić je istakao kako je trenutna situacija, usložnjena pandemijom korona virusa, zahtijevala hitro reagovanje kako bi se oformio tranzicioni kamp gdje bi bili izmještani migranti koji borave po divljim i privatnim smještajima u urbanom području Bihaća, bez zdravstvenog nadzora.

Za tu namjenu izabrana je lokacija na području sela Lipa.

“Ovo je samo prelazno rješenje. Niti migranti imaju namjeru da ostaju na području BiH, niti se trajno rade lokacije za prihvat. Upravo zbog sigurnosti građana, pogotovo u vrijeme pandemije, morali smo osigurati lokaciju na kojoj ćemo osigurati zdravstveni nadzor, hranu i ostalo, a ovaj tranzicioni kamp je bio jedino rješenje, istakla je ministrica Ćemalović.

Prošić je ukazao na zabrinutost građana, a posebno srpskih povratnika koji žive u selima koja gravitiraju Lipi.

Inače, o problemu pomenutog kampa s gradonačelnikom Bihaća, Šuhretom Fazlićem, prošle sedmice razgovarali su i članovi Odbora za povratak u selo Lipa. Uspostavljanje migrantskog  kampa naišlo je na oštre osude, prije svega Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH, koji je zauzeo stav da se radi o pokušaju da se trajno spriječi povratak građana srpske nacionalnosti na njihova vjekovna ognjišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije