Društvo

Kampanja "Euromelanoma 2023": Sumnja na melanom kože kod dvije osobe

Kampanja "Euromelanoma 2023": Sumnja na melanom kože kod dvije osobe
Foto: Ustupljena fotografija | Kampanja "Euromelanoma 2023": Sumnja na melanom kože kod dvije osobe

BANJALUKA - U okviru humanitarne kampanje "Euromelanoma 2023" obavljen je besplatan pregled kože kod 179 pacijenata na Klinici za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, a sumnja na melanom kože postavljena je kod dvije osobe, kazala je Jagoda Balaban, načelnica Klinike za kožne i polne bolesti.

Kako navodi, takođe postoji sumnja i na displastični nevus kod 11 građana, koji se potencijalno može pretvoriti u melanom.

"Sumnja na bazocelularni karcinom kože, jedan od najčešćih karcinoma kože, ali koji iznimno rijetko daje metastaze, postavljena je kod sedam osoba, dok je sumnja na skvamocelularni karcinom, koji se kod oko 50 odsto pacijenata može ponašati agresivno i dati metastaze, postavljena kod jedne osobe. Sumnja na displastični nevus, koji se potencijalno može pretvoriti u melanom, postavljena je kod 11 građana, a suspektan melanom kože je postavljen kod dvije osobe", kazala je Balabanova i dodala da se na besplatan pregled odazvalo više osoba ženskog pola, njih 116 i 63 muškarca.

Ističe da su kod ostalih građana utvrđene benigne kožne promjene, a svim građanima sa postavljenom sumnjom na melanom ili drugu vrstu oboljenja preporučena je hirurška ekscizija i patohistološka verifikacija, koja će dati konačnu dijagnozu.

"Osobe sa većim brojem mladeža ili sa mladežima koji pokazuju izvjesne oblike atipije preporučen je dermoskopski pregled, dinamikom koju zahtijeva vrsta i broj melanocitnih nevusa. Osobama sa seboroičnim keratozama, fibromima, angiomima i slično preporučena je krioterapija ili elektroterapija radiotalasima", saopšteno je iz Klinike za kožne i polne bolesti.

Pacijenti su u okviru kampanje, koja je održana u srijedu, 31. maja, dobili i usmena i pismena uputstva o rizičnim faktorima za nastanak karcinoma kože, značaju samopregleda kože, savjete o zaštiti kože od sunca, kao i značaju redovnih odlazaka na preglede kod dermatologa i obavljanje dermoskopskih pregleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije