Društvo

Kanton Sarajevo kupuje helikopter na kredit

Kanton Sarajevo kupuje helikopter na kredit
Foto: Pixabay/Pexels/Ilustracija | Kanton Sarajevo kupuje helikopter na kredit

SARAJEVO Oko 25 miliona KM trebalo bi da košta projekat koji uključuje sredstva za zapošljavanje vođe pilotskog tima, tri pilota, aviomehaničara i dva operatora, te kupovinu višenamjenske letjelice u svrhu formiranja helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo.

Skupština Kantona Sarajevo razmatrala je juče Prijedlog budžeta za 2022. godinu u iznosu od 1,22 milijarde KM. U Prijedlogu budžeta došlo je i do povećanja kreditnih sredstava. Riječ je o zaduživanju za projekte koji se finansiraju iz inokreditnih sredstava, a tu su uvršteni projekti nadležnih ministarstava među kojima je i onaj na poziciji MUPa KS za nabavku helikoptera u vrijednosti 17 miliona KM, dok je za nabavku opreme planirano više od osam miliona KM.

Vlada Kantona Sarajevo je još ranije dala saglasnost MUPu na elaborat o provođenju aktivnosti uspostave, odnosno za popunu upražnjenih radnih mjesta za potrebe buduće jedinice.

Osim policijskih zadataka, očekuje se da će helikopterska jedinica biti angažovana za prevoz povrijeđenih i oboljelih, ali i druge slične namjene. 

"Helikopter će imati višestruku korist i značaj u najtežim životnim situacijama, poput prevoza bolesnika i povrijeđenih, požara, poplava, zemljotresa, spasavanja povrijeđenih iz minskih polja, iz planinskih područja, kod dostave pomoći.

Naravno, koristiće se i kod prevoza pripadnika policije u izvršenju policijskih zadataka, posebno specijalnih na teško pristupačne terene, kao i tokom kontrola saobraćaja, izviđanja i slično", istakli su ranije iz Vlade Kantona Sarajevo. 

Osim nabavke helikoptera i potrebne opreme, neophodno je osigurati i servis, dozvole, registracije, smještaj, kadrovska rješenja, edukaciju.... Pretpostavlja se da će biti zaposleni vođa pilotskog tima, tri pilota, aviomehaničari i dva operatora. 

Iz Vlade, odnosno Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, najavljeno je da će biti raspisan poziv za nabavku višenamjenskog helikoptera koji može ponijeti minimalno 10 ljudi i biti u službi sljedećih 30 godina.

Postoje najave zainteresiranih proizvođača od Rusije do Amerike i iz cijele Evrope, a tender će biti međunarodni i javan.

U projekate koji će biti obuhvaćeni zaduživanjem iz inokreditnih sredstava uvršteni su još sanacije vodovodnog sistema KS u vrijednosti 25 miliona evra (EBRD).

Takođe su planirani i projekti za izgradnju univerzitetske biblioteke u vrijednosti 17,18 miliona evra, zatim izgradnju gradskih saobraćajnica I i IX transverzala u vrijednosti 30 miliona evra (EBRD), obnova voznog parka za javni linijski prevoz putnika u vrijednosti 15 miliona evra (EBRD) i sanaciju, rekonstrukciju i modernizaciju tramvajske pruge u vrijednosti 20 miliona evra (EBRD). Tu su i energetska efikasnost  dodatno finansiranje u ukupnoj vrijednosti više od 2,5 miliona KM i drugi projekti.

Izdavanje naljepnica "Covid safe zone"

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo (KS) u saradnji sa Turističkom zajednicom KS počinje izdavanje "Covid safe zone" naljepnica svim zatvorenim objektima na području Kantona Sarajevo koji dobrovoljno odluče u svojim prostorima da uvedu VPT pravilo.

Radi se o hotelima, hostelima i svim ostalim smještajnim kapacitetima, restoranima, kinima, pozorištima, fitnes centrima i spa centrima. Potrebno je da podnesu zahtjev na protokol Ministarstva zdravstva KS.

Nakon toga Turistička zajednica KS podnosiocu zahtjeva izdaje naljepnicu "Covid safe zone", koju će istaći na svom objektu.

Naljepnica "Covid safe zone" Ministarstva zdravstva KS podrazumijeva objekt koji je takozvano područje kontrolisanog rizika od zaraze virusom korona. To podrazumijeva da se u navedenom objektu poštuju higijenskoepidemiološke mjere koje su na snazi, ali i VPT pravilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije