Društvo

Karan: Koristoljublje motiv napada na povratničku porodicu

Karan: Koristoljublje motiv napada na povratničku porodicu
Foto: Nezavisne novine /Avaz | Karan: Koristoljublje motiv napada na povratničku porodicu

BANJALUKA - Ministar unutrašnjih poslova RS Siniša Karan rekao je da policija intenzivno radi na rasvjetljavanju napada na supružnike Memišević, povratnike u selo Omeragići kod Višegrada, te je naveo da je jedno lice predato u nadležnost tužilaštvu.

"Prema našim operativnim saznanjima, smatramo da je riječ o izvršiocu. Potrebna su dodatna vještačenja i ispitivanja kako bismo došli do materijalnih dokaza", rekao je Karan novinarima u Banjaluci.

On je naveo da je riječ o teškom krivičnom djelu, ali iz koristoljublja. Napomenuo je da motiv nije ni vjerska ni nacionaln, niti bilo koja netrpeljivost, što ne umanjuje težinu ovog djela.

Inače, i premijer Republike Srpske Radovan Višković i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić pozvali su danas nadležne organe i institucije da što prije i potpuno rasvijetle nedavni slučaj u kome je napadnuta povratnička porodica na području Višegrada.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa napadom na grupu aktivista u Banjaluci, Karan je rekao da je prema zakonu najavljen javni skup, a njegovo održavanje odbijeno iz bezbjednosnih razloga, dodavši da su i organizatori javno rekli da od skupa odustaju.

"Riječ je o spontanom okupljanju gdje je došlo do vrlo kratkog sukoba dvije grupe i policija je, kada je imala dovoljno snaga, apsolutno adekvatno reagovala", naglasio je Karan, prenosi Srna.

U vezi sa organizovanjem i obezbjeđivanjem nedavne posjete predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića Republici Srpskoj, Karan je rekao da aktivnosti u vezi sa posjetama stranih zvaničnika realizuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i diplomatsko-konzularna mreža.

Kazao je da je MUP Srpske djelovao samo u okviru dijela obaveza u vezi sa polaganjem vijenaca na spomen-obilježja, posjeti spomen-obilježjima u Raduši i mezarju u Doboju, što se tradicionalno čini više godina.

"Sve drugo je samoinicijativna aktivnost predsjednika Hrvatske. Potpuno opravdano su svi naši akteri njegovu posjetu osudili kao provokativnu", naglasio je Karan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije