Društvo

Kardiohirurgija će biti gotova za dvije godine

Kardiohirurgija će biti gotova za dvije godine
Foto: Vladimir Stojaković | Kardiohirurgija će biti gotova za dvije godine

BANJALUKA - Prvi put u istoriji Univerzitetskog kliničkog centra RS (UKC RS) gubici za prošlu godinu nisu milionski, već samo 39.000 KM, rekao je u danas Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, prilikom sastanka sa Radovanom Viškovićem, premijerom RS, i Alenom Šeranićem, ministrom zdravlja i socijalne zaštite RS.

Đajić je istakao da je napravljen i plan razvoja ovog kliničkog centra za naredne četiri godine.

"Plan je da završimo prostorije Kardiohirurgije, takođe želimo da uradimo rekonstrukciju Klinike za ginekologiju i Klinike za dječju hirurgiju, kao i Klinike za infektivne bolesti", rekao je Đajić.

Istakao je da će biti izgrađen i institut za onkologiju, gdje će prvi put biti oformljen odjel za palijativnu njegu.

Dodao je da je UKC RS predložio da se na lokaciji nekadašnje Hirurgije naprave privremeni stanovi za zaposlene doktore na ovom kliničkom centru, kao i za gostujuće profesore.

Višković je rekao da je izgradnja Kardiohirurgije prijeka potreba RS. On i ministar Šeranić su obišli lokaciju na kojoj će ona biti.

"U poziciji smo da u naredne dvije godine završimo prostorije Kardiohirurgije. Obezbijeđena su 33 miliona KM u budžetu za 2019. godinu i ona idu u 48 jednakih mjesečnih rata", kazao je Višković.

Dodao je da će, osim rekonstrukcija postojećih klinika i izgradnje instituta za onkologiju, biti izgrađeno i oko 2.000 garažnih mjesta.

"To je investicija od 30 miliona KM. Tender je raspisan, a ovih dana očekujemo da bude izabran izvođač radova", objasnio je Višković.

Podsjetio je da je Vlada RS posredstvom preduzeća "Putevi Republike Srpske" odobrila gradu Banjaluci dva i po miliona KM za izgradnju saobraćajnice oko UKC, da bi bio što dostupniji.

"Resorno ministarstvo napravilo je akcioni plan prema kojem se radi, a na nekoj od sljedećih sjednica Vlade biće odobrena određena sredstva za izmirenje obaveza zdravstva. U planu je da do 1. januara 2020. godine u trezorski sistem bude uvedeno najmanje 20 domova zdravlja i jedna ili dvije bolnice", kazao je Višković.

Dodao je da trenutno nema sredstava za povećanje plata u zdravstvu.

Ministar Šeranić je istakao da je izgradnja Kardiohirurgije značajna za sve građane RS.

"Planirani su izgradnja i opremanje četiri operacione sale, jedne vaskularne, jedne torakalne i dvije kardiovaskularne. Druga značajna stvar je i formiranje instituta za onkologiju gdje bismo zbrinuli pacijente sa hematoonkološkim oboljenjima na bolji način. Tada bismo kroz sistem palijativne njege omogućili pacijentima i dostojanstvenu smrt", rekao je Šeranić.

Naglasio je da je riječi bilo i o razvijanju transplantacija sa mrtvih donora.

"Želimo da razvijamo transplantaciju tkiva, organa i ćelija sa mrtvih donora, što ćemo u dogledno vrijeme, nadamo se, raditi u saradnji sa regijom Veneto i Padova iz Italije", objasnio je Šeranić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije