Društvo

Kasne isplate naknada za porodilje

Kasne isplate naknada za porodilje
Foto: N.N. | Kasne isplate naknada za porodilje

BIHAĆ - Ekonomske poteškoće zbog pandemije virusa korona, smanjen priliv finansijskih sredstava te neusvajanje budžeta USK na vrijeme, negativno su se odrazili na isplatu socijalnih davanja, pa su dugovanja prema socijalnim kategorijama iz ranijih godina dodatno povećana.

Prema riječima Murisa Halkića, ministra zdravstva u Vladi USK, dugovanja prema porodiljama na ime isplate porodiljskih naknada iznose 4,3 miliona maraka.

"To su dugovanja naslijeđena iz ranijih godina, ali su povećana zbog finansijskog stanja u budžetu i nemogućnosti da se redovno isplaćuju. Mi tražimo način da ta dugovanja isplatimo ili ih svedemo na neku razumnu mjeru, a jedna od opcija je i kreditno zaduženje", kazao je Halkić.

Iako je u USK početkom ove godine prvi put započela i isplata dječjeg doplatka, a to pravo je ostvarilo više od hiljadu porodica, ova socijalna davanja isplaćena su tek za januar, pa se već u startu bilježe kašnjenja.

Zanimljivo je kako je ovaj kanton jedan od četiri u Federaciji BiH gdje ranije nije isplaćivana ova zakonska prinadležnost, iako je to regulisano višim, federalnim zakonodavstvom.

Tokom prošle godine na visinu dječjeg dodatka uticali su pandemija virusa korona i smanjen priliv finansijskih sredstava u budžet, tako da je on iznosio 26 maraka po djetetu i isplaćivan je jednom mjesečno.

Primjera radi, visina ovih primanja u Sarajevskom kantonu je 49 maraka po djetetu.

Zakonom je regulisano da dodatak mogu ostvariti djeca do navršene 15. godine koja imaju prebivalište u Unsko-sanskom kantonu i redovno pohađaju nastavu. Također, kada je riječ o kriterijumima isplate, ovom zakonskom prinadležnošću obuhvaćene su porodice s ograničenim prihodima, dok jedino djeca kod koje je utvrđen invaliditet u procentu višem od 90 posto ostvaruju ovo pravo bez obzira na mjesečne prihode porodice.

Inače, ukupna dugovanja Vlade USK prema socijalnim kategorijama iznose oko 10,5 miliona maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije