Društvo

Pratite nas na Google news

Katica o migrantima: Isporučivanje problema Kantonu Sarajevo nije prihvatljivo

Katica o migrantima: Isporučivanje problema Kantonu Sarajevo nije prihvatljivo
Foto: Fena | Katica o migrantima: Isporučivanje problema Kantonu Sarajevo nije prihvatljivo
Fena

SARAJEVO - Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica danas je zastupnicima Skupštine KS na sjednici kazao da je povećan broj migranata u KS, te izrazio negodovanje na neorganizovaom i neadekvatnom upravljanju migracijama na području KS.

"Protivimo se neorganiziranom i neadekvatnom upravljanju migracijama na području KS. Insistiramo da se migrantska kriza rješava ravnomjerno na čitavom području BiH. To je jedini način da ostvarimo humane uvjete za boravak migranata i suzbijemo kriminalni potencijal grupe ljudi koja je nezadovoljna uvjetima", kazao je Katica.

Naveo je da je ranije slao upite Ministarstvu bezbijednosti BiH, kako bi pronašli najbolje rješenje, uradili bezbjednosne pripreme, ali nije dobio nikakav odgovor, već samo informaciju da će migranti biti prebačeni u Ušivak.

Ministar je naveo da su urađene određene pripreme u Ušivku, uveden je sistem video nadzora, a u planu je takođe i osposobljavanje migrantskog centra u Blažuju.

Takođe, kazao je, radi se operativni plan i provode aktivnosti, kako bi se prikupile informacije o migrantima, njihovoj strukturi, identitetu, a za to je angažovan veći broj pripadnika MUP-a radi bolje koordinacije.

"Imamo povećan broj migranata, a neslužbeno, postoje težnje da se dodatni broj migranata smjesti u Kantonu Sarajevo i to je udarac na Kanton. Isporučivanje problema Kantonu Sarajevo koji treba da se nosi s posljedicama neadekvatnog i nepravovremenog prihvata migranta, nije prihvatljivo", naglasio je ministar Katica.

Kazao je da se radi na implementaciji zaključaka Opštinskog vijeća Hadžići o operativnim pitanjima, ali ministar insistira da se izvršioci krivičnih djela procesuiraju i predaju Službi za poslove sa strancima.

Izrazio je nadu da će danas, poslije sastanka s predstavnicima Savjeta ministara BiH, Vlade FBiH, Kantona Sarajevo, opštinama, imati konkretne odgovore, informacije, rješenja...

Većina zastupnika Skupštine KS insistira da se barem zna zdravstveno stanje migranata, ali i da se poveća bezbjednost građana.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije