Društvo

Kesić: Odgovorićemo na pritiske i prijetnje porodici Ristić

Kesić: Odgovorićemo na pritiske i prijetnje porodici Ristić
Foto: Arhiva | Kesić: Odgovorićemo na pritiske i prijetnje porodici Ristić

BANJALUKA - Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je da će to diplomatsko predstavništvo pomoći srpskoj zajednici u Čikagu i okolini da adekvatno odgovori na pritiske bošnjačkih političara, aktivista, organizacija i udruženja na porodicu srednjoškolke Katarine Ristić iz Čikaga, koja je svojim radom uspjela izdejstvovati da se u tamošnjim udžbenicima promijeni lažno pisanje o ratu u BiH.

Kesić je rekao da su te prijetnje i pritisci prema Ristićima, kao i svima koji su pomogli da se u školskom sistemu prihvate određene izmjene istorijskih činjenica, neprihvatljivi, a pogotovo onih državnih službenika institucija BiH koji se miješaju u unutrašnja pitanja školske opštine u okolini Čikaga.

On je rekao da će "u otklanjanju ovih pritisaka učestvovati i predstavnici iz Republike Srpske u institucijama BiH, koji razumiju da je nedopustivo da generalni konzul iz Čikaga izađe iz okvira svog posla i da se, zloupotrebljavajući svoju poziciju, bavi se unutrašnjim pitanjima SAD".

"U ovom slučaju jedne školske opštine", rekao je Kesić.

On je istakao da je jako bitno da srpska dijaspora u SAD uvijek zna da ima pravo da demokratskim putem brani svoje interese kada god smatra da je diskriminisana.

"U ovom slučaju, školski program je bio vrsta diskriminacije prema srpskoj djeci, jer je iznošen niz lažnih materijala i optužbi na račun srpskog naroda. Odlučnost i hrabrost porodice Ristić su u vezi s tim bili da dignu svoj glas koristeći svoje pravo u skladu sa propisima te školske zajednice u Čikagu. Oni su istrajali da buduće generacije srpske djece nemaju pomenute neprijatnosti i ne suočavaju se sa nepravdom kao pripadnici jednog naroda i zajednice u okolini Čikaga", rekao je Kesić.

On je naveo da podrška svim članovima srpske zajednice u SAD, koji su na neki način diskriminisani, treba biti stalna obaveza srpskih predstavnika u diplomatiji, ali i u zajedničkih institucijama BiH.

Školski distrikt Park Ridž u Čikagu je nakon žalbe porodice Ristić porijeklom iz BiH promijenio udžbenik istorije u kojem je ranije bilo navedeno da je Srbija "izvršila agresiju na BiH i da je predsjednik Srbije Slobodan Milošević odgovoran za genocid u BiH", dok je termin "genocid" sada zamijenjen pojmom ekstremno surov, nasilan akt.

Katarina Ristić je rekla da je imala samo 15 godina kada je dobila zadatak da napiše seminarski rad o temi "Genocid nad Bošnjacima devedesetih", da je o ratu u BiH znala samo ono što joj je ispričao otac Ranko, a to je da im je u BiH zapaljeno sve, da joj je baka Koviljka silovana, pa ubijena u Vozući 1993. godine.

Od kada su mediji objavila da je Katarina promijenila školski program lažne istorije o ratu u BiH, ona i njen otac neprekidno dobijaju prijetnje smrću od islamskih organizacija i pojedinaca, prenio je "Sputnjik". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije