Društvo

Klikom do cjenovnika objekata i zemljišta

Klikom do cjenovnika objekata i zemljišta
Foto: Vladimir Stojaković | Klikom do cjnovnika objekata i zemljišta

BANJALUKA - Servis javnog uvida u podatke Registra cijena nepokretnosti Republike Srpske zvanično je pušten u rad, a radi se o projektu od čije će realizacije veliku korist imati i stanovništvo i investitori.

"Snažan doprinos biće vidljiv, prije svega, u transparentnosti tih podataka, koji su neophodni, jer mogu obezbijediti kvalitetan pristup investitorima, koji su potrebni svakoj zemlji i Republici Srpskoj", rekao je Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS i ministar pravde RS.

Inače, od početka godine, kada je rad na Registru krenuo, uneseno je oko 8.500 ugovora sklopljenih u još tekućoj godini.

"Očekujem potpuno uključivanje u ovaj projekat Notarijata RS, jer su notari neophodni i imaju važnu ulogu u ovom poslu", kazao je Kasipović.

Inače, najava ovog registra je izavala nedoumice kod građana, jer su se bojali da će se u njemu naći vrijednost njihove imovine s imenom i prezimenom.

Kako nam je objašnjeno, to naravno nije ni zamišljeno tako niti Zakon o zaštiti podataka dozvoljava objavljivanje ličnih detalja te vrste.

Naime, Registar koji se nalazi na internet-stranici Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) je u obliku mape RS, na njemu se nalaze sve kuće, zemljišta, stanovi i poslovne zgrade, nije bitno u čijem su vlasništvu, koji su prodati, to jest čiji su ugovori došli u RUGIP na knjiženje.

Na taj način građanima je omogućeno da pregledaju šta je to po kojoj cijeni i gdje prodato na teritoriji RS, što znači da se može pogledati u svakoj ulici za koliko je prodat stan, za koliko kuća i koja je cijena u tom djelu grada i da vas niko ne može prevariti prilikom kupovine. Tačna adresa s brojem i ime vlasnika nisu navedeni, što omogućava zaštitu podataka.

Bosiljka Predragović, vršilac dužnosti direktora RUGIP-a, rekla je da se direktna korist od uspostavljanja Registra ogleda u uspostavljanju transparentnog i stabilnog tržišta nepokretnosti, te porastu bruto domaćeg proizvoda.

"Registar služi i za izradu planova i izvještaja neophodnih za praćenje tržišta i za modeliranje masovne procjene vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora, procjenilaca. Tu je i značaj za poslove eksproprijacije, kreiranja politike upotrebe zemljišta, uzimanje hipotekarnih kredita", istakla je Predragovićeva.

Anders Hagelberg, ambasador Švedske u BiH, rekao je kako je Švedska u velikoj mjeri prisutna u BiH s ciljem da doprinese napredovanju zemlje ka integraciji prema Evropskoj uniji. Upravo Švedska finansijski podržava ovaj projekat i donirala je aplikaciju.

"Registar i zemljišna administracija su od životne važnosti za privredu u BiH. To znači manje neizvjesnosti, a više ulaganja, kao i priliku za povezivanje s pravilnim sistemom oporezivanja. Finansijski doprinos Švedske u ovoj godini za BiH iznosi 16 miliona evra", kaže Hagelberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije