Društvo

Klinici za plućne bolesti UKC-a RS donirane uniforme

Klinici za plućne bolesti UKC-a RS donirane uniforme
Foto: Screenshot | Klinici za plućne bolesti UKC-a RS donirane uniforme

BANJALUKA - Klinici za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske danas su 75 uniformi donirali zaposleni banjalučkog hotela "Jelena", poslovne jedinice kompanije "Sloboprom".

Načelnik Klinike za plućne bolesti Mladen Duronjić rekao je da je svaka pomoć ovakve vrste dobrodošla.

On je rekao da donirane uniforme znače mnogo, kao i osjećaj da neko misli na zdravstvene radnike i podržava ih u onome što rade.

Prema njegovim riječima, inficiranost zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj je do dva odsto, dok je u mnogo bogatijim i snažnijim zdravtvenim sistemima bila i do 10 odsto i više.

Duronjić je istakao da ni u jednom momentu zaštita građana nije dovedena u pitanje.

"Zdravstveni sistem svo vrijeme funkcioniše onako kako je neophodno i tu smo i dalje za naše građane i pacijente", dodao je Duronjić.

Duronjić, koji se i sam izborio sa virusom korona, rekao je da je osjetio sve najozbiljenije simptome novog virusa koji je pogodio svijet.

"Čini mi se da nije moglo drugačije, ako ste u epicentru zbivanja", naveo je Duronjić i dodao da je ozbiljnu kliničku sliku imao i njegov mlađi kolega.

On je rekao da je dvoje njihovih kolega bilo pozitivno na virus korona bez simptoma ili sa slabim simtomima.

"To je neminovnost u ovakvim uslovima na koje čovjek mora računati. Mi smo na raspolaganju pacijentima. Naši pacijenti, narod i država mogu da računaju i na UKC i na nas koji smo zaposleni", istakao je Duronjić.

On je rekao da treba biti oprezan i voditi računa, te napraviti promjene i u svakodnevnom međusobnom ophođenju i razmišljati o zaštiti, prije svega, drugih, ali da se ne treba plašiti jer je strah neprijatelj čovjeka.

"Ako svi adekvatno koristimo zaštitu, bićemo dovoljno zaštićeni. Duh je jači nego virus, virusa će biti, ali mi treba da se naviknemo da se nosimo s tim na dostojanstven i ozbiljan način", dodao je Duronjić.

Predstavnik zaposlenih hotela "Jelena" Bojan Marčeta rekao je da su zbog epidemiološke situacije 52 radnika izdvojila po dvije dnevnice kako bi pomogli UKC Republike Srpske, odnosno Klinici za plućne bolesti.

"U dogovoru sa menadžerom i direktorom izdvojena su određena sredstva kako bismo nabavili 75 uniformi i na taj način pomogli onima koji u ovoj epidemiološkoj situaciji pomažu svima nama", rekao je Marčeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije