Društvo

Klinika za dječije bolesti: Među teže oboljelim najviše gojazne djece

Klinika za dječije bolesti: Među teže oboljelim najviše gojazne djece
Foto: N.N. | Klinika za dječije bolesti: Među teže oboljelim najviše gojazne djece

BANJALUKA - U Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci od početka pandemije do danas hospitalizovano je 93 djece zbog infekcije virusom korona, od kojih je troje imalo tzv. multisistemski febrilni sindrom, a među oboljelima sa težom kliničkom slikom prednjačila su gojazna djeca.

Načelnik Klinike za dječije bolesti Vladimir Mirošljević rekao je Srni da su djeca uglavnom hospitalizovana sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, te da je oko deset odsto njih imalo potrebu za kiseonikom.

On je naveo da su sva djeca, koja su imala težu kliničku sliku, imala ili neki komorbiditet zajedno sa kovid infekcijom ili se radilo o gojaznoj djeci.

"Jedino dijete koje je bilo na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji je takođe bilo gojazno. Sve se dobro završilo i nismo imali smrtnih slučajeva, a djeca su, za sada bez posljedica, otpuštana kućama", istakao je Mirošljević.

Prema njegovim riječima, kako su nailazili pojedini talasi pandemije, tako su se mijenjale i kliničke slike kod djece.

"U ovom posljednjem talasu najviše je bilo djece mlađe životne dobi, odnosno najčešće su to bila djeca do godinu dana, kada su u njihovim kliničkim slikama predominirali simptomi probavnog trakta. Starija djeca, koja su se godinama približavala odrasloj populaciji, imala su veoma slične kliničke slike kao i odrasli pacijenti", napomenuo je Mirošljević.

Govoreći o liječenju djece zaražene virusom korona, Mirošljević je naveo da su djeca uvijek bivala hospitalizovana sa roditeljima, te da su gotovo uvijek roditelji ti koji su pozitivni, pa su virus prenijeli na djecu.

Mirošljević je naglasio da je u Klinici za dječije bolesti, kada je riječ o kovidu, trenutno mirna faza.

"Ne možemo da predvidimo kako će se situacija dalje odvijati, ali Klinika za dječije bolesti je kadrovski, prostorno i u svakom drugom smislu spremna da prihvati sve eventualne buduće pacijente koji imaju kovid", rekao je Mirošljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije