Društvo

Klinika za plućne bolesti preseljena na rekonstruisan dio UKC-a na Paprikovacu

Klinika za plućne bolesti preseljena na rekonstruisan dio UKC-a na Paprikovacu
Foto: N.N. | Klinika za plućne bolesti preseljena na rekonstruisan dio UKC-a na Paprikovacu

BANJALUKA - Klinika Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske za plućne bolesti danas je počela sa radom u rekonstruisanoj etaži Centralnog medicinskog bloka UKC-a na Paprikovcu.

Ovo je prva klinika UKC-a koja je sa lokacije u centru grada preseljena na Paprikovac.

Prijemna ambulanta Klinike nalazi se u prizemlju Poliklinike, odnosno južnom krilu, gdje će se i dalje održavati onkološko-pulmološki konzilijumi dva puta sedmično, a hospitalni dio smješten je na četvrtom spratu Centralnog medicinskog bloka, odnosno krilima A i B.

Pacijentima Klinike za plućne bolesti, koja ima više od 1.500 metara kvadratnih rekonstruisanog prostora, na raspolaganju će biti savremeno opremljene prostorije ukupnog kapaciteta 60 kreveta.

Svi pacijenti ležaće u dvokrevetnoj ili jednokrevetnoj sobi, što je potpuno drugačije u odnosu na sadašnju situaciju gdje je u nekim klinikama i po desetak pacijenata u jednoj sobi.

Svaka soba ima vlastiti toalet, tuš, a omogućena je i stalna komunikacija pacijenta sa medicinskim osobljem posredstvom uređaja za poziv, koji se nalazi u sobi.

"To je najveći korak u pravcu ostvarenja sna naših radnika i stanovnika Republike Srpske da se konačno UKC smjesti pod jedan krov, da se odvoje hospitalizovani od ambulantnih pacijenata, te da bolesnima pružimo ono što najbolje znamo, zašto postojimo, vrhunsku medicinsku uslugu, podršku i razumijevanje", navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Klinici za plućne bolesti dnevno se u prosjeku pregleda 45 bolesnika, odnosno godišnje oko 14.000, od kojih se oko 3.500 hospitalizuje.

Na onkološko-pulmološkom konzilijumu razmatra se oko 1.500 kompleksnih slučajeva godišnje, a mjesečno se aplicira oko 180 hemoterapija.

Deset ljekara Klinike, od kojih su tri profesora, jedan magistar medicinskih nauka, dva primarijusa i tri ljekara supspecijalista, godišnje obave oko 1.550 konzilijarnih pregleda.

Na godišnjem nivou uradi se oko 1.000 bronhoskopija, 160 transtorakalnih punkcija, 500 pleuralnih punkcija i oko 1.200 citoloških analiza.

Od marta ove godine uvedena je EBUS dijagnostika /endobronhijalni ultrazvuk/.

U alergološkoj ambulanti, koja postoji od novembra 2016. godine, mjesečno bude pregledano oko 17 bolesnika, a u kabinetu za funkcionalnu dijagnostiku godišnje se u prosjeku obavi 7.900 spirometrija, 4.200 EKG-a, hiljadu bodipletizmografija, 6.500 gasnih analiza, 370 bronhodilatatornih ispitivanja, 420 difuzija, 650 ultrazvučnih pregleda i 3.500 dijaskopija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije