Društvo

Klizavi kolovozi, magla na području Doboja, Prijedora i Bihaća

Klizavi kolovozi, magla na području Doboja, Prijedora i Bihaća
Foto: Pixnio | Klizavi kolovozi, magla na području Doboja, Prijedora i Bihaća

​BANJALUKA - Saobraćaj se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po pretežno vlažnim i klizavim kolovozima, a zbog niske jutarnje temperature i mraza ima poledice na dionicama u višim planinskim predjelima, preko prevoja, mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

Zbog magle je vidljivost smanjena na području Doboja i Prijedora, kao i na širem području Bihaća, Bosanskog Petrovca, Sanskog Mosta, Kladnja i Banovića, Bugojna i Travnika u FBiH.

Vozačima iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske savjetuju da voze oprezno, vožnju prilagode stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog opasnosti od obrušavanja kamenja sa stijene u prekidu je odvijanje saobraćaja na magistralnom putu Crna Rijeka - Jajce, a alternativni pravac je preko Mrkonjić Grada.

I na ostalim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, povećana je opasnost od odrona.

Na magistralnom putu granični prelaz Rača - Balatun saobraćaj se na mjestu izvođenja radova odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na dionici regionalnog puta Rača - Vršani izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, radi regulisanja ulaza i izlaza vozila gradilišta, koja su angažovana na izgradnji dionice auto-puta Rača - Bijeljina.

Privremeno postavljena signalizacija reguliše saobraćaj na diomnicama magistralnog puta Johovac - Rudanka i Rudanka - Doboj, kao i na dijelu regionalnog puta Razboj - Rudanka.

Na regionalnom putu Razboj – Rudanka, na prevoju LJeskove vode, zbog radova, saobraćaj se za putnička vozila odvija usporeno, dok se teretna vozila preusmjeravaju na alternativni pravac preko Jelaha.

Zbog izgradnje dionice auto-puta od petlje Johovac do Vukosavlja, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na petlji Johovac, kao i na petlji Rudanka zbog izgradnje dionice auto-puta od mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo dva.

Radi izvođenja radova bušenja i miniranja na kamenolomu "Grapska-Kostajnica", privremeno je obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta Doboj - Modriča, u mjestu Kostajnica, grad Doboj.

Zbog radova na sanaciji klizišta na dionici magistralnog puta Dobro Polje - Miljevina izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Za vrijeme trajanja radova na rekonstrukciji dionice magistralnog puta Brod na Drini (Foča) - Hum (Šćepan Polje) izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Radovi su u toku na dionicama magistralnog puta Vlasenica - Han Pijesak jedan, Han Pijesak jedan - Han Pijesak dva i Han Pijesak dva - Sokolac.

Izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, zbog izgradnje enzinske stanice na odmaralištu Lužani zapad na auto-putu Gradiška - Banjaluka.

Zbog radova na magistralnom putu Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnje tri kružna toka na dionici Klašnice jedan - Nova Topola izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, kao i na spoju magistralnih puteva Gradiška - Nova Topola i Čatrnja - Gradiška zbog izgradnje kružne raskrsnice.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na putu Prijedor tri - Koprivna, gdje su u toku radovi.

Na dionici regionalnog puta Prijedor tri - granica Republike Srpske/FBiH (Stara Rijeka) izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja zbog prelaska radnih mašina preko puta.

Na magistralnom putu Gradiška - Kozarska Dubica, na ulazu u Orahovu, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno.

Na dionici magistralnog puta Prijedor - Kozarac radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka - Prijedor izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja.

Zbog opasnosti od klizišta na dioonici regionalnog puta Stari Ugljevik - Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća Ruding, u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Zabranjeno je odvijanje saobraćaja za teretna vozila na regionalnom putu Mačkovac - Piperi zbog oštećenja mosta u Mačkovcu.

Zbog klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 12 tona na regionalnom putu granica Republike Srpske/FBiH (Podkozara) - Čajniče - granica Republike Srpske/Crne Gore (Metaljka).

Obustavljen je saobraćaj za sva vozila i pješake u Banjaluci u Ulici put srpskih branilaca, u zoni mosta preko Široke Rijeke, zbog rekonstrukcije, odnosno izgradnje novog mosta.

Za vrijeme trajanja obustave, teretni saobraćaj preusmjeren je na brzi put Banjaluka - Laktaši.

Zbog oštećenja mosta preko rijeke Bukovice u mjestu Gornji Podgradci i oštećenja mosta preko rijeke Jablanice u mjestu Sovjak na lokalnim putevima, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na alternativne putne pravce.

Na mostu Kralja Aleksandra na putnom pravcu Brodar - granica Republike Srpske/Srbije (Rudo) zabranjen je saobraćaj za vozila ukupne mase veće od 10 tona, dok je za putnička vozila brzina kretanja ograničena na 20 kilometara na čas.

Na području FBiH u toku su radovi na magistralnim putevima Jablanica - Mostar, Novi Travnik - Bugojno, Bilješevo - Lašva, Ključ - Sanski Most i Čevljanovići - Nišići.

Na graničnim prelazima zadržavanja su za putnička vozila kratkotrajna.

Uspostavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse preko graničnog prelaza Orašje - Županja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije