Društvo

Pratite nas na Google news

Ključeve novih stanova u Goraždu dobilo 20 porodica

Ključeve novih stanova u Goraždu dobilo 20 porodica
Foto: Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH | Ključeve novih stanova u Goraždu dobilo 20 porodica
N.N.

GORAŽDE – Dvadeset interno raseljenih i povratničkih porodica u Goraždu preuzelo je danas ključeve stanova, čime se riješava njihovo stambeno pitanje useljavanjem u novu zgradu izgrađenu kroz Državni projekat stambenog zbrinjavanja (DPSZ) u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP) u Bosni i Hercegovini.

Sa ovom zgradom u Goraždu, do sada je izgrađeno i useljeno devet zgrada sa ukupno 221 stanom, te obnovljeno/izgrađeno 637 porodičnih kuća. Do kraja 2019. godine planirana je obnova i izgradnja još 740 stambenih jedinica, od čega  543 porodične kuće i 197 stanova, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, zajedno sa federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem, predstavnikom Delegacije Evropske unije u BiH Đanlukom Vaninijem i gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem svečanim presjecanjem vrpce ozvaničili su useljenje stanara u njihove nove domove.

"Sigurna sam da će ovih 20 porodica koje danas preuzimaju ključeve svojih novih domova, nakon dugog i neizvjesnog perioda raseljenja, uspjeti da ostvari svoje životne ciljeve. Sreća na licima onih koji su danas uselili u nove domove najbolji je motiv i poticaj da jednako predano nastavimo raditi na provedbi Regionalnog stambenog programa koji ima direktan odraz ne samo na rješavanje gorućeg pitanja najugroženijih povratnika i interno raseljenih osoba, nego i na poboljšanje kvalitete života u našoj zemlji", rekla je Borovac, te zahvalila donatorima na izdvojenim sredstvima za implementaciju Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH.

U Ministarstvu naglašavaju da bi to sve bilo neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 milona KM, te Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Norveške, Italije, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Razvojna banka Savjeta Evrope (CEB). U sklopu šest potprojekata Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini planirana je izgradnja/obnova ukupno 3.202 stambene jedinice za izbjeglice i raseljena lica, od čega 2.260 porodičnih kuća i 52 višestambene zgrade sa 942 stana namijenjena za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog stanovanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije