Društvo

Klokić: Otvaranje konzulata u Banjaluci nastavak saradnje Srpske i Rusije

Klokić: Otvaranje konzulata u Banjaluci nastavak saradnje Srpske i Rusije
Foto: RTRS | Klokić: Otvaranje konzulata u Banjaluci nastavak saradnje Srpske i Rusije

BANJALUKA - Otvaranje konzulata Ruske Federacije u Banjaluci učvrstiće odnose Srpske i Rusije, te podrazumijevati nastavak saradnje u oblasti kulture, ekonomije, diplomatije i politike, rekao je ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Srpske Zlatan Klokić.

On očekuje da konzulat bude u funkciji što prije i naglašava da je otvaranje konzulata prirodni nastavak saradnje Republike Srpske i Ruske Federacije.

Ministar je naveo da je Rusija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i podsjetio da je riječ o državi koja je stalna članica Savjeta bezbjednosti UN.

"Radujem se da vidim na koji način će otvaranje konzulata ojačati naše odnose i kakve će dodatne prilike otvoriti Republici Srpskoj i Ruskoj Federaciji", naglasio je Klokić.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov istakao je ranije da njegova zemlja veoma cijeni saradnju sa Republikom Srpskom i da će dodatno biti unaprijeđena otvaranjem konzulata Rusije u Banjaluci. "Veoma je važno što zajednički realizujemo strateške, odnosno ekonomske i projekte u oblasti kulture i obrazovanja", naveo je Kalabuhov. Vlada Rusije je u maju prošle godine prihvatila prijedlog za otvaranje ispostave ruske Ambasade u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije