Društvo

Knjiga "Hirurgija/Kirurgija" promovisana u Banjaluci

Knjiga "Hirurgija/Kirurgija" promovisana u Banjaluci
Foto: Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" | Knjiga "Hirurgija/Kirurgija" promovisana u Banjaluci

Knjiga "Hirurgija/Kirurgija" grupe bh. autora, profesora hirurgije sa pet državnih medicinskih fakulteta (Sarajeva, Banjaluke, Tuzle, Mostara i Foče) promovisana je u Banskom dvoru u Banjaluci.

"Hirurgija/Kirurgija"  je proizvod dugogodišnjeg iskustva i zajedničkog  rada najistaknutijih bh. hirurga i prva iz oblasti hirurgije koju su napisali domaći autori.

Knjigu je uredilo šesnaest urednika poglavlja i tri glavna urednika prof. dr Samir Delibegović, prof. dr Goran Krdžalić i prof. drFuad Pašić.

"Hirurgiju/Kirurgiju" je objavila Dobra knjiga, Sarajevo i Udruženje endoskopskih hirurga BiH, a sintetizovana su znanja autora Samira Delibegovića, Ismeta Gavrankapetanovića, Nermira Granova, Mirsada Hodžića, Reufa Karabega, Gorana Krdžalića, Benjamina Kulovca, Ante Kvesića, Nenada Lalovića, Siniše Maksimovića, Radmila Marića, Fuada Pašića, Ismara Rašića, Nedžada Rustempašića, Milana Simatovića i Nikice Šutala.

Recenzenti knjige su prof. dr Ekrem Dizdarević - BiH, prof. dr Miroslav Bekavac - Bešlin -  Hrvatska, prof. dr Božina Radević - Srbija, prof. dr Aleš Tomažič - Slovenija.

Promociji su, uz neke od autora, prisustvovali i gradonačelnik  Banjaluke Igor Radojičić, rektor Univerziteta Radoslav Gajanin i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Ranko Škrbić.

U knjizi su na 1.246 stranica i u 22 poglavlja, na jednostavan i edukativan način, prezentovani svi aspekti moderne hirurgije (Neurohirurgija, Abdominalna hirurgija, Torakalna hirurgija,  Plastična, Dječja hirurgija, Urologija te Ortopedija i Ortopedska trauma).

"Namijenjena je studentima zdravstvenog smjera, koji su dosad uvijek koristili knjige iz Srbije i iz Hrvatske", navedeno je u saopštenju Opće bolnice "Prim.dr. Abdulah Nakaš" iz Sarajeva.

Promocija ove knjige planirana za ovu subotu u Mostaru, a za narednu u Foči. Ranije je knjiga promovisana u Sarajevu i Tuzli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije