Društvo

Ko će brinuti o djeci kad roditelja više ne bude?

Ko će brinuti o djeci kad roditelja više ne bude?
Foto: N.N. | Ko će brinuti o djeci kad roditelja više ne bude?

TUZLA - Osobe s invaliditetom u BiH su višestruko diskriminirane i njihovi problemi se samo konstatuju, ali ne rješavaju, rečeno je danas na sastanku organizacija koje okupljaju ovu populaciju i OSCE-a u Tuzli.

Cilj sastanka je bio da sve zainteresovane i ovlaštene institucije uspostave saradnju te na najprihvatljiviji način iznađu rješenja za probleme s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom.

Roditelje osoba s invaliditetom posebno brine šta će biti s njihovom djecom kada oni umru. Sajda Arnautović već 44 godine brine o bolesnom sinu.

"On ne zna reći da je gladan ili mokar", kaže ova majka nadajući se da će se država pobrinuti za njenog sina kada nje više ne bude.

Po Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju iz 2018. godine, osobe koje se osposobe za jednostavne poslove ne mogu ostvariti pravo na porodičnu penziju.

"Mi u ustanovi imamo problem jer djeca napuštaju školu u trećem razredu, ne uzimaju diplomu, tako da je sav trud i nas i društva da se zaposle i postanu ravnopravni članovi presječen", rekla je Vanesa Malkić iz Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla.

Koliko vlast zanima ova populacija, pokazuje činjenica da BiH nema jedinstven registra o tačnom broju osobu s invaliditetom.

"Osobe s invaliditetom nemaju prava ni na osnovna pomagala. Slijepi nemaju mogućnost da dobiju pomagala, ne mogu adekvatno da se obrazuju. Nažalost, u 21. vijeku mi imamo puno, puno lošije stanje u svim oblastim življenja osoba s invaliditetom nego prije 50 ili 70 godina", tvrdi Suvad Zahirović iz Informativnog centra za osobe s invaliditetom "Lotos" Tuzla.

Bosna i Hercegovna je potpisnik UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, ali ona se ne poštuje, takođe je rečeno na sastanku.

"Pokušat ćemo da bar malo te procedure koje su jako komplikovane i zadaju glavobolje i osobama s invaliditetom i nadležnim institucijama približiti da budu u skladu s konvencijama i domaćim zakonima koje naša zemlja mora poštovati", rekao je Samir Arnaut iz Misije OSCE-a u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije