Društvo

Ko u Srpskoj najviše traži besplatnu pravnu pomoć?

Ko u Srpskoj najviše traži besplatnu pravnu pomoć?
Foto: ilustracija | Ko u Srpskoj najviše traži besplatnu pravnu pomoć?

BANJALUKA - Građani Srpske prošle godine uputili su više od 6.200 zahtjeva Centru za pružanja besplatne pravne pomoći, što je za 10 odsto više nego godinu prije, a zahtjevi su opet bili od strane pretežno penzionera, nezaposlenih lica i žrtava nasilja.

Naime, kako su za "Nezavisne novine" kazali iz Centra, porast zahtjeva je nesporan, a procenat od deset odsto smatraju značajnim.

Kako su naglasili, tokom cijele 2022. godine obratilo im se 6.290 lica, a u radu su bila 6.232 predmeta.

"Kada uzmemo u obzir broj stranaka u 2021. godine i broj stranaka tokom prošle godine, možemo reći da je zabilježen porast i to za čak 10 odsto", kazali su iz Centra.

Što se najčešćih korisnika tiče, na prvom mjestu su penzioneri, čiji zahtjevi su se učestili u odnosu na 2021. godinu, a pored njih, česti korisnici su i nezaposlena lica, korisnici socijalne zaštite te žrtve nasilja u porodici.

"Zahtjeva od strane penzionera bilo je 1.998, a nezaposlena lica su pomoć tražila 1.879 puta. Dakle, navedene kategorije lica veoma često se obraća za ostvarivanje svojih prava", kazali su iz Centra.

Iz naprijed navedenog, a imajući u vidu i prethodne godine, može se zaključiti da nezaposlena lica i penzioneri zauzimaju značajan broj u odnosu na ukupan broj stranaka koji se Centru obrati na godišnjem nivou.

Dalje, kada su u pitanju žrtve nasilja u porodici, ukupno ih se obratilo 53, od čega je 20 lica ostvarilo pravo na pravni savjet i pomoć u popunjavanju obrazaca, a 33 lica su ostvarila pravo na zastupanje u sporovima pred nadležnim sudovima koji se odnose na bračne i porodične odnose, te povjeravanje na izdržavanje maloljetne djece.

Iako svi korisnici uživaju isti tretman i diskriminacija po bilo kom osnovu je izričito zabranjena, žrtve nasilja u porodici ipak su prepoznate kao posebno osjetljiva kategorija lica, pa one pravo na besplatnu pravnu pomoć ostvaruju po kriterijumu ličnog svojstva ili statusa, bez obzira na ostale kriterijume i uslove koji su propisani zakonom.

Po svemu sudeći, pravna pomoć građanima je najpotrebnija iz oblasti bračnih sporova, a često se obraćaju radi ostvarivanja prava na izdržavanje maloljetne djece. Pored toga, nerijetko se obraćaju i radi utvrđivanja duga, diobe bračne imovine te utvrđivanja ili osporovanja očinstva", kazali su oni.

Kako je dalje istakao direktor Milan Đuranović, od ukupnog broja zahtjeva većina se odnosila na pružanje pravnih savjeta, i to njih 5.705, a ostatak, odnosno 526 predmeta odnosilo se na zastupanje korisnika u parničnom, vanparničnom i izvršnom postupku, pa i radi izjavljivanja vanrednih pravnih lijekova, žalbi i apelacija.

"Prošle godine imali smo u radu i značajan broj predmeta iz oblasti radnog prava te predmeta u vezi s ugovorima o poklonu i doživotnom izdržavanju", kazao je Đuranović.

Zakonom o ostvarivanju prava na besplatnu pravnu pomoć u Republici Srpskoj jasno su definisani uslovi i kriterijumi za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć. Dakle, ona se ostvaruje po finansijskom kriterijumu, kriterijumu ličnog svojstva ili statusa pred nadležnim organom, kriterijumu očigledne osnovanosti i kriterijumu obaveznosti po posebnom zakonu i međunarodnim konvencijama koje obavezuju Bosnu i Hercegovinu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije