Društvo

Koalicija "Pod lupom": Budućnost izbora u BiH neizvjesna

Koalicija "Pod lupom": Budućnost izbora u BiH neizvjesna
Foto: N.N. | Koalicija "Pod lupom": Budućnost izbora u BiH neizvjesna

TUZLA - Prošlogodišnji izbori u BiH bili su djelimično regularni, a izborni proces mora se unaprijediti, jedan je od zaključaka konferencije "Budućnost izbora u Bosni i Hercegovini", koju je organizovala koalicija "Pod lupom" u Tuzli.

Iz ove koalicije navode da je jedan broj osoba koje su radile kao posmatrači na oktobarskim izborima narušio izborni proces, a sve po nalogu određenih političkih partija.

"Dolazimo u situaciju da oni mogu biti sankcionisani,  a oni koji su podstrekači ostaju nekažnjeni. Onda na taj način dobiju daleko više mandata nego što bi realno dobili i zbog političke neodgovornosti zadržavaju status quo. Trenutno većini političara u BiH ne odgovara nikakva promjena u društvu", kazao je Vehid Šehić iz koalicije.

Zbog brojnih neregularnosti budućnost izbora u BiH je neizvjesna, rečeno je na konferenciji. Potrebno je implementirati četiri presude Evropskog suda za ljudska prava, gdje je sistemska ustavna diskriminacija građana BiH više puta dokazana, te presude Ustavnog suda BiH koje se odnose na grad Mostar i Dom naroda FBiH.

"Koalicija 'Pod lupom' ima 35 preporuka, od toga za 15 smatramo da su prioritetne da se hitno usvoje, a dio njih se odnosi na uvođenje novih tehnologija u izborni proces", rekao je Dario Jovanović iz koalicije te dodao da je jedna od preporuka smanjenje unutarstranačkog praga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije