Društvo

Kocka u Srpskoj dokotrljala 13 miliona KM više

Kocka u Srpskoj dokotrljala 13 miliona KM više
Foto: Bru-nO/Pixabay | Kocka u Srpskoj dokotrljala 13 miliona KM više

BANJALUKA - Da sve veći broj građana u Srpskoj svoje vrijeme i novac troši na igre na sreću potvrđuju i podaci Republičke uprave za igre na sreću, koja bilježi porast u prihodima ove godine za 38 odsto.

Naime, prihodi od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću za prvih šest mjeseci tekuće godine značajno su uvećani u odnosu na isti period prethodne godine.

"U prvoj polovini ove godine ostvareni prihodi od igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću iznosi čak 46.879.919,44 KM", navode za "Nezavisne novine" iz Republičke uprave za igre na sreću.

Kako su istakali, za prvih šest mjesci prošle godine prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću iznosio je 33.863.934,44 KM.

Igor V., banjalučki student, kazao je da često odigra neku igru na sreću u nadi da će ostvariti dobit.

"Moje društvo i ja često nakon predavanja svratimo u kladionicu. Mnogo puta sam i dobio, tako da se zbog toga često i vraćam", kazao je ovaj mladi Banjalučanin.

Naime, kladionicu je krenuo posjećivati prvenstveno jer su tamo išli njegovi vršnjaci, a kako kaže, sada im je to postala gotovo svakodnevica.

"Na početku nisam bio zainteresovan, ali sada mi je postala navika. Trudim se da ne idem prečesto, jer sam mnogo puta i izgubio novac", zaključuje Igor V.

Kako je za "Nezavisne" rekao ekonomista Saša Grabovac, na povećanje prihoda od igra na sreću utiču dva ključna faktora.

"Glavni faktor je izmijenjena zakonska regulativa o načinu organizacije oporezivanja dobiti, dok je drugi razlog teški životni uslovi u kojima danas građani žive", rekao je Grabovac.

Prema njegovim riječima, građani se nalaze u teškom materijalnom statusu, što ih navodi da tragaju za svakim mogućim načinom da što lakše zarade novac te poprave svoje finansijsko stanje.

"Građani su u teškom socijalnom stanju, a vrlo često izlaz iz te situacije traže upravo u igrama na sreću", kazao je Grabovac.

Kako zaključuje, to su dva ključna razloga što veći broj građana svoj novac ulaže u igre na sreću, s tim da, kako kaže, vjeruje da na to utiču i brojni drugi elementi.

Podsjećamo, kako su "Nezavisne novine" ranije pisale prihod od naknada za priređivanje igara na sreću, nagradnih i zabavnih igara i poreza na dobitke od igara na sreću za devet mjeseci 2021. godine iznosio je 48.631.588 KM, a kako su tom prilikom stručnjaci objasnili građani Srpske su izlaz iz kovid krize najviše tražili u kocki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije