Društvo

Kod manastira Dragović više od 300 pravoslavnih vjernika

Kod manastira Dragović više od 300 pravoslavnih vjernika
Foto: N.N. | Kod manastira Dragović više od 300 pravoslavnih vjernika

Veliki broj pravoslavnih vjernika, njih više od 300, okupio se danas kod manastira Dragović u selu Koljane u Dalmaciji povodom predstojećeg praznika Male Gospojine.

Da Dalmacija nije zaboravljena i da joj se sa velikom ljubavlju vraćaju oni koji danas žive hiljadama kilometara daleko pokazuje i dolazak Milana Јovčića koji danas živi nadomak Beograda.

"Tradicionalno za Malu Gospojinu dolazimo u zavičaj i ove godine smo došli sa istim ciljem, da sačuvamo od zaborava našu djedovinu Dinaru, korijene, tradiciju i pravoslavlje", rekao je Јovčić Srni.

Јovčiće iz sela Otišić u opštini Vrlika ratni vihor i hrvatska operacija "Oluja" 1995. godine odvela je su u Srbiju, gdje i danas sa porodicom živi u Batajnici.

"Obnovio sam kuću u mom selu. Često idem u zavičaj. Ne mogu Batajnica niti Beograd zamijeniti ono parče rodnog neba i zemlje u mojoj Dalmaciji", priča Јovčić koji sa ponosom ističe da je Srbin iz Dalmacije.

Od osnivanja 1395. godine, pa do danas manastir Dragović je uporno postojao, seleći se sa mjesta na mjesto. Rušen je i opet podizan, potapan, ali ponovo je vaskrsao u Cetinskoj krajini.

Manastir Dragović podignut je 1395. godine uz rijeku Cetinu, nedaleko od Vrlike. Turci su 1480. godine opustošili, pa je svetinja obnovljena, a bratstvo se vratilo poslije dvije decenije.

Vijek kasnije, gonjeni gladnom godinom, monasi ga ponovo napuštaju i Dragović je bio pust do 1694. godine, kada ga je obnovio episkop dalmatinski Nikodim /Busović/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije