Društvo

Koliko bi mogao da košta vozački ispit od 2019. godine?

Koliko bi mogao da košta vozački ispit od 2019. godine?
Foto: Ilustracija | Koliko bi mogao da košta vozački ispit od 2019. godine?

Nacrt odluke o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače uskoro će se naći na stolu Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, nakon čega se očekuje stupanje na snagu novih cijena polaganja vozačkih ispita.

Novi cjenovnik bi trebalo bi da se primjenjuje od 2019. godine, a donijeće za nekoliko stotina maraka skuplje polaganje vozačkih ispita.

Prema odluci koja je upućena Savjetu ministara BiH, a koju smo dobili na uvid iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, jedinstveni minimalni budžetski elementi vrijednosti nastavnog časa za osposobljavanje kandidata za vozača iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja za vozače svih kategorija i potkategorija iznose sedam KM.

"Jedinstveni minimalni budžetski elementi vrijednosti časa osposobljavanja kandidata za vozača motornih vozila iz upravljanja motornim vozilom za B kategoriju vozila ukupno iznose 30,50 KM", navodi se u odluci.

Minimalna cijena nastavnog časa za A1 i A kategoriju je 36,60 KM, za BE kategoriju 35 KM, za C1 i C1E potkategorije 49,00 KM, za C i CE kategoriju te D1 potkategoriju 61 KM te za D i DE kategoriju 91,50 KM.

Prema Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o osposobljavanju za vozača motornih vozila, koji je ranije izrađen, utvrđeno je trajanje časova teorije i vožnje prilikom polaganja vozačkog ispita.

Tako je navedeno da osposobljavanje iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja za kategoriju B traje 28 nastavnih časova ili za potkategoriju C1 i kategoriju C 32 nastavna časa.

Kada je riječ o časovima vožnje, osposobljavanje kandidata za A1 i B1 kategoriju traje 20 nastavnih časova, za A kategoriju 25 časova te za B kategoriju 35 časova. Polaganje vožnje za kategoriju C1, ukoliko kandidat ima položen ispit iz B kategorije, traje 12 časova, što je isti slučaj i za potkategoriju D1.

Uzimajući u obzir propisano trajanje časova teorije i vožnje te minimalne cijene časova, minimalni troškovi polaganje vozačkog ispita za B kategoriju iznosiće 1.263 KM.

Kada na ove troškove dodamo polaganje prve pomoći koje košta 110 KM, ljekarko uvjerenje od 50 KM, testove koji koštaju 140 KM i izlazak na testiranje od 70 KM, ukupna cijena polaganja vozačkog ispita iz B kategorije u BiH će iznositi otprilike 1.633 KM, zavisno od autoškole.

Za polaganje vozačkog ispita u FBiH kandidati danas moraju izdvojiti blizu 1.150 KM, dok su u Republici Srpskoj cijene dosta niže.

Nove cijene polaganja vozačkih ispita prema kategoriji vozila uz troškove prve pomoći, ljekarskog uvjerenja i testova:

  • A kategorija - 1.480 KM
  • B kategorija - 1.633 KM
  • C kategorija (ukoliko kandidat ima položen ispit iz A ili B kategorije)- 1.660 KM
  • D kategorija (ukoliko kandidat ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje dvije godine)- 2.650KM

Iz državnog Ministarstva saobraćaja i veza govore nam da su svi organi za obrazovanje podržali odluku o jedinstvenim minimalnim budžetskim elementima vrijednosti nastavnog časa iz teorijskog i praktičnog dijela osposobljavanja kandidata za vozače, osim Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

"U svom mišljenju iz resornog ministarstva Republike Srpske navode 'da finansijski segment ne bi trebao biti obuhvaćen ovom odlukom'. Nakon što su sva dostavljena mišljenja analizirana i razmotrena u Ministarstvu, pripremljen je tekst Nacrta odluke koji je bio u postupku javnih konsultacija do 30. septembra ove godine. Svi učesnici javnih konsultacija pozdravili su i podržavaju donošenje predmetne odluke te čak predlažu veće vrijednosti u odnosu na minimalne budžetske elemente vrijednosti nastavnog časa predložene odlukom. Nacrt odluke je upućen na mišljenje Ministarstvu finansija i trezora BiH i Uredu za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH. Naredni korak, nakon pribavljanja mišljenja navedenih institucija je upućivanje teksta Prijedloga odluke Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH radi razmatranja i usvajanja predmetne odluke", pojasnili su za portal "Klix.ba" iz Ministarstva saobraćaja i veza BiH.

Kako pomenuti portal piše, autoškole će imati dužnost da usvoje minimalnu cijenu nastavnog časa u roku od 90 dana od stupanja na snagu ove odluke.

Podsjećamo, povećanje cijena vozačkih ispita tražila je Asocijacija autoškola BiH u namjeri da zaštiti najnižu cijenu jednog časa kao osnove za oporezivanje. Godinama je bila zaštićena cijena od 20 KM po času, ali zbog slabe kontrole autoškola koje ne plaćaju porez, cijene su pale i na 10-15 KM po času.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije