Društvo

Kolovozi klizavi, učestali sitniji odroni

Kolovozi klizavi, učestali sitniji odroni
Foto: Pixabay | Kolovozi klizavi, učestali sitniji odroni

BANJALUKA - Na većini puteva u Republici Srpskoj ovog jutra vozi se po mokrim i klizavim kolovozima, a u Federaciji BiH mjestimično ima i magle.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina vozačima iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske skreću pažnju na učestale sitnije odrone kamenja i zemlje na kolovoz.

U toku su radovi na postavljanju inteligentnih transportnih sistema /ITS/ na auto-putu Gradiška-Banjaluka, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na istom autoputu, zbog izgradnje naplatnih stanica u Čatrnji, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja (saobraćaj se odvija dvosmjerno).

U toku su radovi na izgradnji i provođenju privremenog sistema naplate putarine na auto-putu "9. januar" Banjaluka-Doboj, na petlji Mahovljani, zbog čega je na ovom lokalitetu izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, pa vozače iz AMS upozoravaju da voze opreznije i poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog deminiranja na lokacijama Klakari Donji osam, 13 i 14, opština Brod, najavljene su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžaku u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaj na dionici magistralnog puta Modriča jedan-Modriča dva, kao i na dionici regionalnog puta Bušletić-Modriča dva, zbog izgradnje kružne raskrsnice na spoju tih puteva i Tarevačke ulice.

Dionica Modriča dva-granica Republike Srpske (Ždreban) zatvorena je za saobraćaj u zoni izvođenja radova, a vozila se preusmjeravaju kroz ulice vojvode Putnika i Dositeja Obradovića.

U toku je rekonstrukcija vodovodne mreže na dionici magistralnog puta Bileća-Podosoje, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog sanacije odrona na dionici magistralnog puta Karanovac-Crna Rijeka u mjestu Dabrac saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Klašnice dva-Šargovac zbog izgradnje priključne saobraćajnice za naselje Zalužani saobraća se jednom trakom.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Zbog radova na dionici magistralnog puta Banjaluka /Rebrovac/-Čelinac saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

Zbog izgradnje mosta preko rijeke Vrbanje u Čelincu, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac-Kotor Varoš.

U toku je izgradnja trotoara na regionalnom putu Derviši-Klašnice dva, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Zbog sanacije klizišta izmijenjen je režim saobraćaja na dionici regionalnog puta Mitrovići-granica Republike Srpske /Prisika/.

Na dionici regionalnog puta Obudovac-Lončari najavljene su izmjene u odvijanju saobraćaja zbog izgradnje pješačke staze.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraća se na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača od ponoći do 7.00 i od 16.00 časova do ponoći na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila težam od tri i po tone i autobuse klase "M3" zbog sanacije klizišta.

Ova zabrana ne odnosi se na autobuse "Drinatransa" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

I na pravcu Teslić-Karuše, u dijelu na području FBiH, saobraća se sporije zbog radova na tom putu.

Zbog radova na redovnom održavanju u tunelima "Gaj" i "Igman" na dionici auto-puta u smjeru Lepenica-Sarajevo zapad, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na desnu kolovoznu traku u dvosmjernom režimu.

U toku su i radovi na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Bojnik, u smjeru Sarajevo zapad–Sarajevo sjever, gdje se saobraća usporeno jednom trakom.

Na magistralnom putu Novi Travnik-Bugojno obustavljen je saobraćaj za putnička vozila zbog rekonstrukcije mosta na ulazu u Bugojno.

Za vrijeme radova putnička vozila koriste alternativni pravac kroz naselja Kula i Kandija.

Teretna vozila teža od sedam tona ukupne mase, kao i do sada, koristiće putni pravac Travnik-Donji Vakuf-Bugojno.

Zbog radova u tunelu "Vranduk dva", na magistralnom putu Zenica-Nemila saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Tokom dana zbog pojačane frekvencije vozila na ovoj dionici formiraju se dužu kolone vozila u oba smjera.

Zbog radova usporeno se saobraća i na pravcima Semizovac-Vogošća i Kladanj-Podpaklenik.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.

Zbog radova u Hrvatskoj, zatvoreni su granični prelazi Ivanica-Gornji Brgat i Novi Grad-Dvor, gdje je za vrijeme obustave, omogućen prelazak pješaka i biciklista.

Zbog bezbjednosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na graničnom prelazu Brčko-Gunja.

Auto-moto savez Republike Srpske pustio je u rad video-kamere na graničnim prelazima Novi Grad i Kozarska Dubica, čime je vozačima omogućeno da se putem internet stanice www.ams-rs.com ili mobilne android aplikacije AMS Republike Srpske upoznaju o stanju saobraćaja na tim graničnim prelazima.

Vozači koji kreću na put van granica BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 10 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

AMS Republike Srpske poziva vozače da, prije polaska na putovanje van BiH preko tih graničnih prelaza, provjere trenutno stanje saobraćaja i u slučaju gužvi odaberu drugi najbliži granični prelaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije