Društvo

Kolovozi vlažni, magla u višim predjelima

Kolovozi vlažni, magla u višim predjelima
Foto: N.N. | Kolovozi vlažni, magla u višim predjelima

​BANJALUKA - Saobraćaj se na većini puteva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po vlažnim ili mokrim i klizavim kolovozima, u kotlinama i uz riječne tokove i u višim predjelima mjestimično ima magle, dok su na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina mogući odroni zemlje i kamenja na kolovoz.

Iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske savjetuju opreznu vožnju i obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na graničnim prelazima ne čeka se duže od 30 minuta, a svima koji planiraju danas da putuju prema Srbiji preporučuje se korištenje prelaza Rača i Pavlovića most, jer su već od ranih jutarnjih časova duge kolone i čekanja na graničnom prelazu Bajakovo-Batrovci, na izlazu iz Hrvatske prema Srbiji.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

Zbog izgradnje mosta na rijeci Savi, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu signalizaciju.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka-Doboj jedan.

Zbog rekonstrukcije raskrsnice na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Johovac-Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na tom magistralnom putu.

Zbog sanacionih radova na magistralnom putu Modriča jedan-Vukosavlje /Jakeš/- Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-granica Republike Srpske/Federacije BiH /Karuše/, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, uz postavljenu signalizaciju.

Na dijelu magistralnog puta Brčko-Bijeljina, dionica Brčko - Donja Bukovica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom trakom.

U toku su radovi na rekonstrukciji Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Karakaj dva - Drinjača.

Nastavljeni su radovi na dionici magistralnog puta Drinjača-Milići-Vlasenica, zbog čega se saobraćaj odvija jednom trakom.

U toku je izgradnja kružne raskrsnice na spoju magistralnih puteva Dragotinja-Prijedor-Kozarac, Kozarska Dubica - Prijedor i Ulice 29. novembar u Prijedoru, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz privremeno postavljenu signalizaciju.

Deminiranje terena izvodi se na radilištu "Klakari Donji 8, 13 i 14", opština Brod, zbog čega su privremene obustave saobraćaja na dionici magistralnog puta Brod-Odžak u vremenu od 8.00 do 15.00 časova, u intervalima 30 minuta obustave i 10 minuta propuštanja saobraćaja.

Zbog izgradnje mini-hidroelektrane, na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je izgradnja male hidroelektrane "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/ na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično jednom trakom, uz postavljene semafore.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se, zbog klizišta, odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici, opština Novi Grad, saobraćaj se odvija jednom trakom.

Polučasovne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila najavljene su do 16.00 časova na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac u FBiH, gdje se izvode sanacioni radovi, a do 15.00 časova i kroz tunel "Skela" na magistralnom putu Donji Vakuf-Jajce.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel "Vranduk", tokom dana saobraća se dvosmjerno od 5.00 do 21.00 čas.

U vremenu od 21.00 do pola sata poslije ponoći vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 0.30 do 5.00 časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije