Društvo

Komarica: Ljubav potrebna u svakodnevnim životnim prilikama

Komarica: Ljubav potrebna u svakodnevnim životnim prilikama
Foto: Srna | Komarica: Zalagati se za dobro, uprkos nevoljama

BANJALUKA - Franjo Komarica, biskup banjalučki, istakao je danas u uskršnjoj poruci da je Uskrs najveća i najznačajnija svetkovina u cijelom hrišćanstvu, te da Hrist svojim primjerom uči ljude da budu spremni da podnesu nevolje i patnje kada se zalažu za istinu, pravdu, mir i dobro.

"Ali, svaki istinski krišćanin zna da je on, kao Isusov učenik, dobio veliko blago - neizmjernu božansku ljubav koja donosi sigurnost i da nije uzaludno nastojanje da se među ljudima i narodima ostvari opšte bratstvo", naglasio je biskup Komarica.

Biskup banjalučki kazao je da je Uskrs najznačajnija svetkovina u hrišćanstvu i da hrišćani vjeruju u nevino ubijenog i slavno uskrslog Hrista.

"Stoga vjerujemo da ćemo i mi jednom uskrsnuti iz naših grobova u život vječni", naveo je Komarica u uskršnjoj poruci i čestitao najveći hrišćanski praznik svim vjernicima koji ga svetkuju po novom i starom kalendaru.

Biskup Komarica je poručio i da onima koji vjeruju u božansku ljubav ona donosi sigurnost.

"Kristova zapovijed ljubavi opominje da se ljubav prema drugima treba vršiti ne samo u velikim stvarima, nego poglavito u svakodnevnim životnim prilikama", zaključio je Komarica.

Biskup Komarica poručio je da svi članovi biskupije, gdje god da žive, traže mogućnost povratka u svoj rodni kraj.

Foto: Jelena Đurđević
Foto: Jelena Đurđević

Komentarišući predstojeći susret predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, Komarica je rekao i da je iz medija čuo za to, ali da ne zna o kojim temama će biti razgovarano.

On smatra da će na tom susretu biti riječi o položaju katolika u BiH, za koje kaže da se nisu vratili u velikom broju nakon rata.

Komarica smatra i da će jedna od tema biti i to kako da Katoličkoj crkvi bude eventualno vraćena ili ustupljena na korištenje nacionalizovana i oduzeta imovina.

Komarica smatra da se međusobni odnosi u BiH, što se tiče običnih ljudi, uglavnom odvijaju bez međusobnih problema, ali uvijek ima pojedinih ljudi koji su nezadovoljni opštim stanjem u zemlji.

"Svima je dobro poznato kakva je situacija sa katolicima u ovoj zemlji i šta se s njima dogodilo tokom rata. I danas imamo manje od polovice broja katolika koji je bio prije rata, na području cijele BiH, a u entitetu RS nedostaje skoro 95 odsto i vjerujem da će i ovo biti tema razgovora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH sa poglavarom Rimokatoličke crkve - papom", rekao je Komarica.

On je dodao da ima još oko 4.000 zahtjeva porodica katolika koji čekaju da se vrate na područje ove biskupije, ali da im "niko im ne želi pomoći".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije