Društvo

Komemoracija ubijenom Bašiću: "Izgubili smo cijenjenog kolegu i velikog čovjeka"

Komemoracija ubijenom Bašiću: "Izgubili smo cijenjenog kolegu i velikog čovjeka"
Foto: RTRS | Komemoracija ubijenom Bašiću: "Izgubili smo cijenjenog kolegu i velikog čovjeka"

PRIJEDOR - Komemoracija ubijenom načelniku sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenku Bašiću održana je u sali prijedorskog Pozorišta.

Pored porodice, radnih kolega i brojnih sugrađana, koji su došli da odaju počast sugrađaninu, komemoraciji su prisustvovali predsjednik Vlade RS Radovan Višković, direktor Policije Siniša Kostrešević, ministar trgovine i turizma Suzana Gašić i gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor.

Načelnik Policijske uprave Prijedor Sretoja Vujanović rekao je na komemoraciji ubijenom kolegi Radenku Bašiću da su u svojim redovima izgubili cijenjenog rukovodica i kolegu, a prije svega velikog čovjeka koji je volio svoj grad i sugrađane.

"U policijskim redovima je u protekla dva dana zavladala duboka tišina u kojoj se istrajno borimo i dajemo nadljudske napore da pred lice pravde dovedemo onoga ko nam je oduzeo tako velikog čovjeka i profesionalca", istakao je Vujanović.

On je naglasio da je Bašić uživao ugled i poštovanje radnih kolega, saradnika, prijatelja, građana i svih koji su ga poznavali, a da je vijest o svirepom činu ostavila njegove kolege u tuzi i nevjerici.

"Sve funkcije i brojne dužnosti koje je obavljao nepune tri decenije, obavljao je sa potpunom predanošću. Nije odustajao, nije se predavao. Radenko je bio čovjek kojem se bezrezervno moglo vjerovati. Snaga mu je bila u jednostavnosti, skromnosti i pristupačnosti. Odlučnost je bila vrlina koja ga je krasila", rekao je Vujanović.

On je naglasio da je izgubio prijatelja, operativca, saradnika, koji je bio hrabar i čestit, smiren i odlučan, nepokolebljiv, kakvog će ga i pamtiti.

"Odlučivši se za ovu profesiju, spremni smo da damo svoj maksimum, kao što si ti uvijek činio. Zhavalni smo što je Policijska uprava Prijedor imala takvog čovjeka, radnika i rukovodioca. Bilo je zadovoljstvo i čast raditi s tobom u nesebičnom doprinosu za službu", naglasio je Vujanović.

Prema njegovim riječima, Bašić je ostvarenim rezultatima ostavio dubok trag za službu, uvijek bio spreman da sasluša, racionalno donese odluku i da mudar savjet.

"Radenko je volio svoj grad, volio je svoje sugrađane, časno i pošteno skoro tri decenije bio je u službi bezbjednosti građana i to je nešto što nikada nećemo zaboraviti", istakao je Vujanović.

Premijer RS Radovan Višković je u obraćanju rekao da je ubistvo Bašića ogroman i nenadoknadiv gubitak za porodicu, kolege i grad u kome je živio i radio. "Institucije Republike Srpske učiniće sve da pronađu počinioca ovog gnusnog čina", rekao je Višković.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je u obraćanju prisutnima na komemoraciji istakao da je smrt Radenka Bašića veliki gubitak za porodicu, ali i za grad, za njegove kolege, pripadnike Policijske uprave Prijedor, za čitavu regiju i Republiku Srpsku.

On je rekao da je vijest o ubistvu Bašića rastužila Prijedorčane, te istakao kako vjeruje da će počinioci ubistva biti privedeni pred lice pravde, a da će porodica smoći snage da prebrodi teške trenutke.

"Odlazak na radno mjesto bila je svakodnevna Radenkova rutina kako bi pošteno i časno obavljao svoje redovne i odgovorne aktivnosti na bezbjednosti i zaštiti svojih sugrađana. Zato, iako se kaže o pokojniku sve najbolje, ovdje je teško izdvojiti nešto što bi moglo biti drugačije", rekao je Javor.

Predsjednik mjesnih boračkih organizacija MUP-a Srpske regije Prijedor Vojislav Kondić rekao je da je Radeko pripadao onoj nesretnoj generaciji koja je ravno iz školskih klupa ušla u vihor rata, a borio se hrabro i pošteno, kao i njegovi preci koje je iznjedrila Kozara koji su vjekovima borili primorani da se bore za slobodu i opstanak srpskog naroda.

On je dodao da je njegova smrt Bašića unijela tugu i nevjericu među njegove kolege koji su zauvijek izgubili prijatelja, saborca i brata.

"Mart je za njega imao posebnu težinu jer je ranjen 18. marta 1995. godine i te je rane prebolio i pridružio se drugovima za konačnu slobodu Republike Srpske", napomenuo je Kondić.

Pripadnik Policijske uprave Prijedor Goran Karan evocirao je uspomene na radne dane koje je provodio sa pokojnim Radenkom, te poručio da će nastaviti putem na kojem je stao kolega Bašić.

Radenko Bašić biće sahranjen danas u 14.00 časova na gradskom groblju u Prijedoru.

Podsjetimo, on je ubijen u ponedjeljak iz vatrenog oružja u prijedorskom naselju Pećani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije